Chinese groei glijdt verder af

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Chinese groei glijdt verder af

Chinese groei glijdt verder af

31 juli 2018
Groei van opkomende markten komt meer in gevaar

Groei van opkomende markten komt meer in gevaar

 

In het kort:

  • Officiële Chinese inkoopmanagersindices wijzen op economische groeivertraging

  • De Chinese dienstensector loopt de grootste klappen op

  • Meer monetaire en fiscale stimulering is het recept

  • Aanwakkerende mondiale prijsconcurrentie ligt op de loer

Geen fraaie start van het derde kwartaal voor de Chinese economie. De handelsperikelen kosten -  zoals verwacht - behoorlijk wat groei. Om de trend te keren gaan de Chinezen meer monetair en fiscaal stimuleren de komende tijd. De mindere economische gang van zaken in China zullen de toeleveranciers van halffabrikaten (Zuid-Korea en Taiwan) direct merken. Zij zijn ongewild slachtoffer van het handelsconflict met de VS. Ook het mindere verbruik van grondstoffen -bijvoorbeeld ijzererts en koper- wordt gevoeld in tal van opkomende landen.

Overigens denken wij wel dat de Chinese economische groei op een voldoende hoog niveau zal blijven en gecontroleerd zal ‘landen’.

 

Chinese dienstensector de gebeten hond

Vooral de meer op het binnenland gerichte dienstensector verzwakte in juli aanzienlijk. Het officiële inkoopmanagersindexcijfer voor de dienstensector daalde naar 54,0 punten en bleef daarmee achter bij de marktverwachting van 55,0 punten. De nieuwe exportorders daalde voor de derde maand op rij en het orderboek voor de dienstensector kromp fors. Deze beide componenten geven aan dat ook de komende paar maanden het activiteitenniveau in de sector onder druk blijft liggen. De dienstensector beslaat ongeveer de helft van de Chinese economie waaronder de belangrijke vastgoedsector die ook afkoelde in juli.

 

Exportorders industrie blijven stabiel

Voor de industrie zien we een iets minder ‘zwakker’ beeld. Voordeel is dat exportorders redelijk op peil bleven deze maand, geholpen door de recent sterk verzwakte yuan. De Chinese munt tuimelde de afgelopen zes weken met bijna 7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de industrie werkt dit wisselkoerseffect direct door. De opbrengstprijzen van industriële goederen staan hierbij  -bijna vanzelfsprekend- stevig onder druk. De importcomponent voor de industrie tuimelde in juli tot een tweejaarsdieptepunt. Hiermee sorteren fabrikanten voor op een dunner orderboek.

 

De oplossing? Een oud beproefd recept

Meer monetaire en fiscale stimulering komt eraan. Mogelijk in combinatie met een zwakkere munt. Dat laatste werkt direct, afgaand op de stabilisatie van de industriële exportorders. Toch is dat een ongewenste ontwikkeling, dat China zijn economische problemen 'exporteert'. Prijsconcurrentie neemt toe en dat kost elders groei, lees de EU. Voor centrale banken als de ECB en Bank of Japan wordt het lastiger om de 2%-inflatiedoelstelling te behalen. En als laatste noemen wij een mogelijke verdere escalatie van de handelsperikelen tussen landen door deze vorm van ‘landjepik’. Dat ligt wat gevoeliger als in het verleden.

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel