China mobiliseert zich voor handelsoorlog

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. China mobiliseert zich voor handelsoorlog

China mobiliseert zich voor handelsoorlog

25 juli 2018
Wij zien dat China zich wapent voor de economische strijd en voldoende financiële slagkracht heeft.

Wij zien dat China zich wapent voor de economische strijd en voldoende financiële slagkracht heeft.

 

In het kort:

  • China treft economische voorzorgsmaatregelen
  • Meer fiscale en monetaire stimulering Chinese economie
  • China op ramkoers met Verenigde Staten

 

De zwakke Chinese kredietgroei baart beleidsmakers in Beijing zorgen. Want kredietgroei staat synoniem voor economische groei en de groei van de Chinese economie mag niet al te scherp terugvallen. Om de nadelige effecten van een escalerende handelsoorlog te voorkomen stimuleert China de economie preventief.

Investeringen moeten op gang blijven vanwege de relatief grote bijdrage aan de economische groei. Belastingverlagingen en bestedingen aan infrastructuur zijn het probate middel en we gaan hier de komende tijd meer van zien in China.

De Chinese centrale bank Peoples Bank of China injecteerde maandag al een recordbedrag van $ 74 miljard in het financiële systeem door kortlopende leningen te verstrekken aan commerciële banken. Dit zijn nog voorproefjes. De monetaire en fiscale sluizen kunnen nog veel verder open waaronder renteverlagingen en het terugbrengen van verplichte kastegoeden van banken bij de centrale bank. Wij denken dat de China de financiële ruimte heeft om de economie voldoende op peil te houden.
 

Van handelsoorlog naar valuta-oorlog

Een aangenaam bijkomend effect is de ingezette daling van de yuan, die noteert nu 6,80 per dollar. Sinds 15 juni, de dag dat de Verenigde Staten aan China voor $ 50 miljard aan importheffingen oplegde, bedraagt de daling van de Chinese munt al een dikke 6%. Een verdere daling tot 7,00 yuan per dollar ligt in het verschiet. Dat verzacht de pijn van de Amerikaanse importtarieven voor de Chinezen aanzienlijk. Daar gaat Trump de komende tijd meer op aan ‘slaan’.

De Chinezen hebben aangegeven gewoon door te gaan met de invoer van Iraanse olie, ondanks de economische boycot die de VS over Iran heeft afgeroepen. Dat zet kwaad bloed bij Trump. Mogelijk dat China de invoer van Amerikaanse olie-export gaat belasten met invoerheffingen. In dat geval moeten de Amerikanen de dagelijkse export van 350.000 vaten olie naar China een andere bestemming meegeven.        

Wij concluderen dat China zijn standpunten duidelijk maakt aan de VS en daarbij geen gas terugneemt. China wapent voor de economische strijd. Dat is een gevaarlijke escalatie want beide landen kunnen de wereldeconomie behoorlijk schade toebrengen. Deze escalatie kan vooral de financiële markten van de opkomende landen opnieuw negatief gaan raken. We moeten alert blijven. 

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel