Van Lanschot bouwt Europees aandelenbelang af

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Van Lanschot bouwt Europees aandelenbelang af

Van Lanschot bouwt Europees aandelenbelang af

28 juni 2018
Positie in Europese aandelen verlaagd, opbrengst herbelegd in Europese staatsobligaties.

Positie in Europese aandelen verlaagd, opbrengst herbelegd in Europese staatsobligaties.

In het kort:

  • Aandelengewicht in portefeuilles tussen de 2,5 tot 3,0 procentpunt verlaagd

  • Voortzetting van de ingeslagen weg van afbouw risicodragende beleggingen

  • Mede door politieke onrust en mogelijke escalatie handelsconflict
     

Het ICPB, het orgaan dat het beleggingsbeleid voor Van Lanschot bepaalt, zet een extra stap met de afbouw van aandelen. Er is gekozen om het aandelengewicht in Europa te verlagen, circa 2,5 procentpunt in de beleggingsportefeuilles. Hierdoor is de weging in Europese aandelen lager dan het langetermijngewicht (de benchmark).

De argumentatie voor deze stap is vooral sentimentsgedreven vanwege de aanhoudende politieke impasse in deze regio en de mogelijke escalatie van de handelsoorlog met de VS. Dat maakt Europese aandelen kwetsbaarder. Daarnaast is de economische groei weliswaar voldoende hoog in de eurozone, maar die verliest aan kracht. En dat zorgt voor een potentieel extra risico voor aandelen op het oude continent. Mogelijk dat Amerikaanse beleggers meer kapitaal naar huis halen, mede geholpen door de duurdere dollar.

De stap om opnieuw aandelen af te bouwen is in lijn met onze visie van begin dit jaar. Door het langzaamaan dichtdraaien van de geldkraan door centrale banken slaan wij nu een voorzichtiger beleggingspad in. De eerdergenoemde onrusthaarden hebben deze stappen wel bespoedigd.
De opbrengst van de aandelenverkoop gaat naar de risicomijdende kant, die van Europese staatsobligaties.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel