Valuta's op drift

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Valutas op drift

Valuta's op drift

21 juni 2018
Volatiliteit op valutamarkt biedt beleggingsmogelijkheden in dollarobligaties.

Volatiliteit op valutamarkt biedt beleggingsmogelijkheden in dollarobligaties.

In het kort:

  • Handelsonrust jaagt de beweeglijkheid van valuta's aan.

  • Amerikaanse dollar op hoogste niveau sinds juli 2017

  • Handelsvoordeel Europa en China door lagere valutakoersen

  • Uitlatingen centrale bankiers versterken koersbewegingen

 

Door de oplopende internationale handelsspanningen komen er meer valutabewegingen op gang. De euro is stevig gedaald tegenover de dollar en de Chinese centrale bank laat gecontroleerd de waarde van zijn munt zakken. In de opkomende markten verloor de Mexicaanse peso de afgelopen twee maanden grofweg 14% aan koerswaarde ten opzichte van  de dollar. Een positief effect is, dat de export uit deze landen goedkoper wordt wat de schadelijke effecten van de hogere importtarieven door de VS compenseert.

De sterkere dollar maakt het beleggen in kortlopende Amerikaanse dollarobligaties interessanter voor beleggers in de eurozone. Daarnaast is het uitzicht op een hogere rentevergoeding interessant voor variabele rente-obligaties in dollar. Lees in dit artikel hoe beleggers hierop kunnen inspelen (voor abonnees).

 

Kapitaalstroom naar VS

Er staat een opwaartse druk op de Amerikaanse dollar. Dat komt de status van deze munt van vluchthaven en door de sterke economische prestaties van de VS als gevolg van president Trumps stimuleringsbeleid. Kapitaal keert terug naar de Verenigde Staten en dat geeft vraag naar dollars.

Exporteconomieën zoals de eurozone en China lopen in potentie meer schade op bij een handelsoorlog en dat maakt beleggingen in deze regio's minder interessant. De opkomende markten zijn nog gevoeliger voor wijzigende kapitaalstromen. Een hogere dollar, stijgende Amerikaanse rentevoet en beperkte liquiditeit in financiële markten leiden tot serieuze koersdalingen van munten uit emerging markets en hogere rentestanden.

 

Oplopende renteverschillen tussen VS en eurozone

Naast de schermutselingen in de handelsoorlog en de sterke Amerikaanse economie zijn er nog de centrale bankiers die 'onbewust' olie op het vuur gooien waardoor valutakoersen bewegen. Fed-baas Jerome Powell benadrukte op het European Central Bank Forum de behoefte om meer renteverhogingen door te voeren. De werkloosheid in Amerika daalt verder in de VS, de inflatiedoelstelling is onder handbereik en de economie krijgt meer tractie. Dat stuwt de (korte) Amerikaanse rente en maakt daarmee de Amerikaanse dollar interessanter.

Vanuit de eurozone laat Draghi een geheel ander, steeds meer voorzichtiger geluid horen. Eventuele renteverhogingen zijn pas te verwachten in het najaar van 2019 en worden zeer geleidelijk doorgevoerd, benadrukte de ECB-baas dinsdag. Het risico op een economische groei-afname in de eurozone wordt groter. Het statement van Draghi maakt de weg vrij voor grotere renteverschillen tussen de VS en de eurozone en dat leidde tot een wegzakkende euro.

 

 

China pompt geld in financiële systeem

De Chinezen hanteren een geheel andere, meer direct verruimende geldpolitiek. Door de escalatie van de handelsspanningen met de VS injecteert de centrale bank geld in het financiële systeem. Een vervolgstap om de economie te ondersteunen wordt een versoepeling van de kredietverlening door banken. Op het valutafront zijn de Chinezen eveneens actief, sinds medio mei heeft de centrale bank de yuan al met 2,8% laten zakken. Een beleid wat de Chinezen rustig willen en kunnen voortzetten. Het maakt de export naar de VS maar ook naar andere landen (eurozone) simpelweg gemakkelijker. Maar levert ook prijsdruk op (minder inflatie).

De importheffingen van Trump worden in Europa en China gepareerd doordat de waarde van hun munt zakt. Sinds de top van medio februari is euro al 8% in waarde gedaald ten opzichte van dollar waarbij vooral vanaf eind april het verval is ingezet. Dat gaat de economie van de eurozone de komende tijd weer helpen. En houdt de economische groei op een voldoende niveau.  

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel