Luc Aben telt protectionistische maatregelen op

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben telt protectionistische maatregelen op

Luc Aben telt protectionistische maatregelen op

04 juni 2018
De schade voor de wereldwijde economische groei kan oplopen tot 1% en raakt ook de VS.

De schade voor de wereldwijde economische groei kan oplopen tot 1% en raakt ook de VS.

En verder:

  • Uitkijken naar plannen Italiaanse bewindslieden

  • Spaanse auto-industrie gevoelig voor invoerheffingen

Tegenreacties op de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium uit Europa, Mexico en Canada zijn aangekondigd of worden spoedig verwacht. De internationale handel blijft zo in het middelpunt van de belangstelling staan. Ondertussen gaan de onderhandelingen tussen de VS en China volop door. Met geluiden die van dag tot dag variëren tussen optimisme en voorzichtigheid. 
Vrijdag maakt China nieuwe import- en exportcijfers bekend. Wij verwachten dat de Chinese export blijft profiteren van het degelijke wereldwijde groeiplaatje.

De impact van de Amerikaanse maatregelen in de staal- en aluminiumsector hebben nauwelijks invloed op de wereldwijde economische groei en inflatie. Dat ligt in de orde van grootte van 0,1% minder groei en een zelfde percentage méér inflatie. Maar als alle protectionisme wordt opgeteld die tot nu toe is ingevoerd of waarmee wordt gedreigd, dan benadert de groeischade als snel het volle procentpunt. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: voor 2018 verwacht het IMF 3,9% globale groei. De negatieve impact kan nog verder oplopen als bijvoorbeeld de (Europese) autosector concreet in Trump’s vizier komt.

 

‘Wij gaan uit van redelijkheid in de handelsdiscussie’

 

De VS zijn geen economisch eiland. Als de gevolgen van het toenemend protectionisme beginnen door te sijpelen, zullen ook de VS dat op enig moment voelen. Het gezonde verstand zegt dat dan de redelijkheid kan terugkeren. Dat is ook het centrale uitgangspunt in ons beleggingsbeleid. Zonder echter blind te zijn voor een mogelijk scenario waarin het uit de hand loopt. Bijvoorbeeld omdat de verkeerde politieke en economische analyses worden gemaakt, waarbij het beleid van ‘de ander’ de schuld voor de groeivertraging krijgt. En er nog meer protectionisme wordt afgekondigd.

 

Zuid-Europese politieke hommeles

Wij kijken uit naar commentaren en ideeën van de nieuwe Italiaanse bewindslieden. De financiële markten mogen dan opgelucht zijn dat nieuwe verkiezingen zijn vermeden, de kou is zeker nog niet de Italiaanse lucht. Per slot van rekening lijkt er weinig veranderd aan de plannen van Lega en de Vijfsterrenbeweging om een uitbundig begrotingsbeleid te voeren. Ondanks een staatsschuld van 132% van het bruto binnenlands product. Een botsing met de Europese begrotingsregels komt er waarschijnlijk vroeg of laat aan.

 

‘Spanje is tweede Europese auto-exporteur naar VS’

 

In Spanje treedt een nieuwe regering aan na het wegstemmen van premier Rajoy. Markten reageren hier rustig op. De nieuwe centrum-linkse bewindsploeg heeft al aangekondigd de begroting voor dit jaar netjes te blijven volgen. Komen er over een aantal maanden vervroegde verkiezingen, dan is de kans reëel dat het politieke centrum een meerderheid kan vormen. In Spanje is de politieke situatie anders dan in populistisch Italië.

Een groot probleem voor Spanje zijn eventuele Amerikaanse invoerheffingen op Europese auto’s. Die kunnen het land hard raken, want Spanje is na Duitsland de tweede Europese autoproducent en –exporteur naar de VS. Dit kan een groter probleem zijn dan de binnenlandse politiek.  

 

Amerikaanse economie stoomt door

De Europese detailhandelsverkopen en het Amerikaanse ISM-cijfer voor de dienstensector zijn deze week de belangrijkste cijfers. Beide cijfers wijzen er naar onze verwachting op dat de Europese en Amerikaanse economieën in het tweede kwartaal van dit jaar sterker zullen presteren tegenover een matige eerste drie maanden van het jaar.

 

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel