Inzet fors omhoog in handelspokerspel VS-China

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Inzet fors omhoog in handelspokerspel VS-China

Inzet fors omhoog in handelspokerspel VS-China

19 juni 2018
Wij gaan er nog steeds vanuit dat gezond verstand prevaleert. De impact is te groot.

Wij gaan er nog steeds vanuit dat gezond verstand prevaleert. De impact is te groot.

In het kort:

  • ‘10% invoerheffing op extra $ 200 miljard aan Chinese goederen’
  • Chinezen deinzen niet terug en zullen 'gepast' reageren
  • China kan dreigen minder in Amerikaanse staatsobligatries te beleggen

 

De reacties van de financiële markten op de laatste zet van president Trump in de handelsoorlog met China waren maandagochtend niet van de lucht. De Chinese CSI-aandelenindex raakte circa 3,0% kwijt en de Japanse Nikkei-index leverde 2% in. De tienjaars-rente in de Verenigde Staten daalde tot 2,87%. Amerikaanse staatsobligaties worden door beleggers ondanks Trump nog steeds als een veilige haven gezien waar naartoe ze kunnen vluchten bij turbulentie op de aandelenmarkten.

De mogelijke vervolgsanctie van de VS in de nieuwe gevechtsronde van 10% op $ 200 miljard aan nieuwe goederen is bepaald geen klein bier meer. Die gaat aan beide kanten van de Grote Oceaan grote impact hebben. De Amerikaanse consument moet meer gaan betalen, zeker voor allerlei hightechgoederen zoals mobieltjes. De Chinese exportindustrie verliest aandeel op een belangrijke exportmarkt. Die productie moet elders in de wereld over de toonbank wat prijsdruk oplevert.

Trump’s reageert weer op een eerdere tegenreactie van China op Amerikaanse invoertarieven. Het wedstrijdje 'uitdagen' tussen de VS en China neemt angstige vormen aan. Maar de ruimte voor de dialoog blijft en gezien de uiteindelijke enorme negatieve impact van een handelsoorlog zijn beide kampen tot onderhandelen veroordeeld. Hoewel de inzet steeds hoger wordt gaan wij er vanuit dat gezond economisch verstand prevaleert.

Minder appetijt voor Amerikaanse staatsobligaties

Een ander ‘onzalig’ effect van het handelspokerspel is de mogelijk mindere appetijt voor Amerikaans staatspapier op termijn. Buitenlandse beleggers hebben in maart en april hun belangen in Amerikaanse staatsobligaties iets afgebouwd. Rusland halveerde zelfs zijn positie. Eind april hadden buitenlanders $ 6,2 triljard van de $ 14,9 triljard aan Amerikaanse staatsobligaties in de boeken. China en Japan zijn daarbij de belangrijkste houders met respectievelijk $ 1,2 en $ 1,1 triljard. Een kleinere vraag van buitenlandse investeerders kan de financiering van de grote Amerikaanse overheidstekorten bemoeilijken en daarmee de Amerikaanse rente opstuwen. Die ontwikkeling zou erg vervelend zijn voor de VS en voor opkomende markten.

China heeft de staatsobligatiekaart in handen. Het is niet uit te sluiten dat de Chinese machthebbers het op enig moment in de handelsoorlog over een andere boeg gooien en de VS proberen te raken door minder Amerikaanse staatsobligaties te kopen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel