Inflatie VS piekt, FED gaat rente verhogen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Inflatie VS piekt FED gaat rente verhogen

Inflatie VS piekt, FED gaat rente verhogen

13 juni 2018
Wij denken dat Fed de beleidsrente dit jaar nog 3 keer verhoogt, maar dat is niet erg.

Wij denken dat Fed de beleidsrente dit jaar nog 3 keer verhoogt, maar dat is niet erg.

In het kort:

  • De Amerikaanse inflatie staat op het hoogste punt in zes jaar
  • Prijzen stijgen komende maanden geleidelijk verder
  • Amerikaanse economie kan renteverhoging absorberen

 

De sterke gestegen benzineprijzen in de Verenigde Staten duwden de inflatie in mei verder omhoog waardoor deze piekte op 2,8% op jaarbasis. Los van de brandstofprijzen zien we de prijzen over een breed front geleidelijk oplopen. Dat is begrijpelijk nu lonen en grondstofkosten hoger tenderen en leveranciers erin slagen om deze hogere  kosten door te berekenen aan de eindgebruikers. Deze trend houdt naar onze verwachting aan.

De voor energie- en voedselprijzen geschoonde kerninflatie tikte in mei voorzichtig hoger op 2,2% en dat is de hoogste stand in de afgelopen 15 maanden. De Amerikaanse centrale bank Fed zal zeer waarschijnlijk op de inflatie-ontwikkeling anticiperen door woensdagavond de beleidsrente te verhogen met 0,25%. Voor de rest van het jaar rekenen we op nog twee stapjes.

Het klimmen van de Amerikaanse beleidsrente is niet erg. Het gebeurt geleidelijk en de economische groei in de VS versnelt momenteel zelfs. Er is voldoende draagkracht in de economie om deze renteverhogingen te absorberen. Wij voorzien dat de tienjaarsrente in de VS zich geleidelijk aan boven de 3% nestelt en mogelijk rustig oploopt richting de 3,5%. Hoe rap dat gebeurt is afhankelijk van de snelheid van de oplopende inflatie. Als begin 2019 de effecten van de fiscale stimulering van president Trump wegebben, kan de hogere rente meer druk geven op de economische groei.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel