Hogere consumptie versterkt beleggingscasus Amerikaanse aandelen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Hogere consumptie versterkt beleggingscasus Amerikaanse aandelen

Hogere consumptie versterkt beleggingscasus Amerikaanse aandelen

18 juni 2018
Het vertrouwen van Amerikaanse burger in economie stijgt verder in juni.

Het vertrouwen van Amerikaanse burger in economie stijgt verder in juni.

In het kort:

  • Eerste junicijfers Amerikaanse economie zijn uitstekend

  • Amerikanen trokken grif de betaalkaart in mei

  • Positieve stemming arbeidsmarkt steunt consumptie

Er zijn sterke signalen voor veelbelovende kwartaalcijfers van Amerikaanse producenten van consumptiegoederen. De Amerikaanse consument heeft namelijk nog meer vertrouwen in de economie. Dat bleek uit de peiling van de Universiteit van Michigan die begin juni werd gehouden.

Verder zagen we de detailhandelsverkopen in mei (geschoond voor auto’s en brandstof), stijgen met 0,8% op maandbasis. Dat is een bijzonder krachtige groei en het dubbele van wat werd verwacht. Daarnaast werden eerdere cijfers over de detailhandelsverkopen over maart en april opwaarts bijgesteld.

 

De Amerikaanse consumptie is op weg om zeer krachtig te stijgen in het tweede kwartaal, mogelijk zelfs met meer dan 3,5% op jaarbasis. De beleggingscasus voor aandelen in de consumptieve sector krijgt hierdoor meer fundament. Overigens zijn aandelen in de sector recentelijk naar onze mening al stevig op deze trend vooruitgelopen. De graadmeter, Consumer Discretionary Select Sector-index,  steeg afgelopen maand met 6,9%, de S&P500-index bleef steken op 2,5% winst.

Gunstige stemming arbeidsmarkt

De Amerikaanse burger vindt het klimaat om grote dure aankopen te doen duidelijk gunstiger. De koopbereidheid is sterk gelieerd aan de arbeidsmarkt. Vindt de consument het perspectief op de arbeidsmarkt gunstig, dan vertaalt zich dat in een hogere consumptie. De Amerikanen gaan ervan uit dat er voorlopig meer banen bijkomen en dat lonen gematigd stijgen. Dat voedt de consumptieve uitgaven in de komende kwartalen en is zo een extra aanjager voor de Amerikaanse economie, die nu zelfs tegen de 4% groeit. Voor een omslag in het werkgelegenheidsperspectief moeten we beducht zijn, want dat zal de consumptie en de economie drukken. Maar zo ver is het nog niet.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel