Economie eurozone houdt voldoende vaart

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Economie eurozone houdt voldoende vaart

Economie eurozone houdt voldoende vaart

25 juni 2018
Een onverwachte stijging van eurozone inkoopmanagersindices in juni.

Een onverwachte stijging van eurozone inkoopmanagersindices in juni.

In het kort:

  • Economische groei van 2,0% blijft in zicht

  • Dynamiek zit vooral in de dienstensector

  • Wij hebben een neutrale opinie op Europese aandelen

 

Het voorlopige inkoopmanagersindexcijfer in de eurozone steeg in juni onverwachts tot 54,8 indexpunten. In mei lag het cijfer op 54,1 punten en economen en analisten rekenden zelfs op een kleine daling. De dienstensector was de smaakmaker afgelopen maand. De instroom van nieuwe orders trok fors aan. De dienstensector is meer gericht op het ‘binnenland’ en is erg afhankelijk van de consument. Gelukkig houdt die eurozone-consument redelijk vertrouwen. Weliswaar daalde dat vertrouwen licht in juni maar het correspondeert met een consumptiegroei van 2,5% op jaarbasis.   

De industriële activiteiten stonden in juni opnieuw onder druk. Er heerst meer terughoudendheid bij fabrikanten vanwege een mogelijke escalatie van de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Dat deed de nieuwe orderinstroom dalen.

Nieuwe exportorders lieten daarentegen verrassend genoeg een stijging zien. De vraag naar Europese goederen lijdt vooralsnog niet onder de zorgen voor protectionisme. Zoals verwacht draagt de lagere koers van de euro ten opzichte van de dollar direct bij aan de export. De exportgroeimotor kan de komende maanden opnieuw de groei in de eurozone aanjagen. Nu maar hopen dat Trump de handelsoorlog met de EU niet echt laat escaleren.  

Economische groei blijft voldoende hoog

Deze ontwikkeling steunt onze neutrale opinie op Europese aandelen. Het groeitempo van 2,4% dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar voor de eurozone verwacht staat onder druk en neigt meer naar de 2,0%. Maar het blijft nog voldoende hoog om financiële markten te ondersteunen. De risico’s komen wat meer aan de onderkant te liggen. Inflatie blijft zeer gematigd, handelsperikelen met de Verenigde Staten en de Italiaanse politiek zijn potentiële onruststokers op de korte termijn.


 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel