ECB wekt verbazing met boute rente-uitspraak

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. ECB wekt verbazing met boute rente-uitspraak

ECB wekt verbazing met boute rente-uitspraak

15 juni 2018
Eerste renteverhoging niet voor zomer 2019, tienjaarsrente Duitsland zakt terug.

Eerste renteverhoging niet voor zomer 2019, tienjaarsrente Duitsland zakt terug.

In het kort:

  • ECB maakt geen haast met verkrapping monetair beleid
  • Economische groei en inflatie in eurozone voldoende hoog
  • Rentebeleid ECB is volgens onze verwachting

 

De Europese Centrale Bank (ECB) stopt per ultimo 2018 totaal met zijn obligatie-opkoopprogramma. In de periode september tot en met december halveert de ECB het maandelijkse bedrag waarmee het obligaties aankoopt tot € 15 miljard. Dit besluit werd donderdag genomen en werd al verwacht door de financiële markten. De ECB houdt wel de deur open voor nieuwe aankopen indien noodzakelijk. Met de afbouw gaat een lang gekoesterde wens van de noordelijke EU-lidstaten Duitsland en Nederland in vervulling.

Meer verbazing bij de financiële markten wekte de stellige uitspraken over mogelijke renteverhogingen. Tot de zomer van 2019 gaat de beleidsrente in ieder geval niet omhoog, verklaarde de ECB. Voor het eerst geeft de ECB een concrete datum af bij zijn rentebeleid. Deze harde bevestiging gaf ontspanning op de kapitaalmarkten. De 10-jaars Duitse rente ging terug van 0,48%  naar 0,44%. De euro verzwakte flink van $ 1,185 naar $ 1,156. Dat is een welkom geschenk voor de Europese export. 

Positieve steun aan financiële markten

ECB-baas Mario Draghi moet uiterst omzichtig opereren bij het stoppen van de monetaire versoepeling. De verwachting voor de economische groei van de eurozone in 2018 stelde de ECB neerwaarts bij van 2,4% naar 2,1%. Dat cijfer ligt nog steeds boven het langjarig groeipotentieel van 1,8%. Voor 2019 en 2020 bleven de verwachtingen ongewijzigd op 1,9% en 1,7%. Er is sprake van een genormaliseerde groei. De ECB trok zijn verwachting voor de inflatie iets op tot 2,0% voor de jaren 2018  tot en met 2020. Dat is precies de doelstelling.

Wij gaan er al langer vanuit dat mogelijk pas eind 2019 de eerste beleidsrenteverhoging gaat plaatsvinden. Een lager verwacht groeitempo van de Amerikaanse economie begin 2019 - door wegebben van fiscale stimulans door de belastingverlaging -  kan die verhoging nog verder naar achteren drukken. Verder staat de ECB paraat om bij economische calamiteiten direct te kunnen ingrijpen. De risico's voor groei en inflatie voor de eurozone zijn in onze ogen duidelijk aan het stijgen. De uitspraken van de ECB en een lekkere lage rente voor langere tijd geven positieve steun aan de financiële markten. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel