ThyssenKrupp ontvangt brief van activistische aandeelhouder

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws maandag 11 juni 2018

ThyssenKrupp ontvangt brief van activistische aandeelhouder

Beursnieuws
11 juni 2018
Het beursnieuws van maandag 11 juni 2018.

Elliott Management stelt deal met Tata ter discussie

In het kort:

  • Activistische aandeelhouders gaan in de aanval
  • Staaltak ThyssenKrupp meer waard, aldus Elliott

Elliott Management vindt het apartzetten van de staaltak door middel van een joint-venture met Tata Steel een prima idee. Maar de overeengekomen condities zijn te mager voor ThyssenKrupp (+0,6%). Grootaandeelhouder Cevian is dezelfde mening toegedaan. Bij de huidige verdeling  is er gesproken over een 50/50-belang voor beide partijen. Elliott Management komt op basis van berekeningen uit op een 82%-belang voor ThyssenKrupp. 

De fantasie voor de beleggingscasus neemt toe door het steeds sterkere blok van activistische aandeelhouders. De waardering is niet al te hoog, diverse brokers hanteren een opsplitsingswaarde die uitkomt richting de € 30,00.

Qualcomm verlengt bod op NXP Semiconductors

Aanmeldingstermijn voor bod op NXP opgerekt tot 15 juni

In het kort:

  • Goedkeuring vanuit China verwacht voor overname NXP op korte termijn
  • Beleggingscasus kan rugwind krijgen vanuit verschillende hoeken

En opnieuw verlengt Qualcomm (-0,6%) de aanmeldingstermijn voor het bod op NXP, nu tot 15 juni 2018. Het aantal gemelde aandelen is inmiddels gedaald tot 5,1%. Kort na het bod bedroeg dat percentage nog 16,2%. Bij deze overname speelt China een belangrijke rol, dat naar verwachting op korte termijn goedkeuring geeft voor de overname. Dat zou een positieve ontwikkeling zijn voor de beleggingscasus van Qualcomm. Analisten denken dat de winst per aandeel met $ 1,30 tot $ 1,50 omhoog kan door de overnamedeal. De deadline voor de deal staat op 25 juli.

Bij het afblazen van de NXP-overname kan Qualcomm plan B uit de kast trekken: een aandeleninkoop van $ 25 miljard tot $ 30 miljard. Dat kan een toename van de winst per aandeel van $ 1,50 opleveren. Daarnaast moet Qualcomm in staat zijn het geschil met Apple dit jaar nog te beslechten. Die doorbraak kan de winst per aandeel extra stuwen met $ 0,65.

De beleggingscasus bij Qualcomm is momenteel in de greep van onzekerheden. Duidelijkheid kan simpelweg al positief uitwerken. Verder zien we dat Qualcomm operationeel goede stappen zet en het bedrijf schetste onlangs sterke omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal.

Nutrien ondervindt tegenwind bij verkoop Chileens belang

Chileense overheid zet belastingvraagtekens bij afhandeling van de deal

In het kort:

  • Chileense overheid stelt belastingonderzoek in
  • Gaan uit van een passende oplossing

Kunstmestfabrikant Nutrien (+0,3%) wil zijn belang van 24% in de Chileens lithiumproducent Sociedad Quimica y Minera de Chile, verkopen. De koper is het Chinese Tianqi Lithium waarmee al een overeenkomst is gesloten.

Bij de afhandeling van de deal zijn er nu belastingvraagtekens gerezen bij de Chileense overheid. Wij denken dat het niet zo’n vaart zal lopen en dat de kwestie in der minne wordt geschikt. Het is een grote deal waarmee $ 4,1 miljard is gemoeid. Van dat geld kan Nutrien andere strategische overnames doen.

De beleggingscasus van Nutrien wordt gedreven door synergievoordelen (na de fusie met Agrium) en dat gaat de winst per aandeel de komende tijd voeden.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel