Farmaceut Merck steelt de show met testresultaten
Indrukwekkende testresultaten kankermedicijn Keytruda versterken beleggingscasus
In het kort:
- Beleggingscasus Merck krijgt meer tractie
- Leidende positie Merck in bestrijding longkanker
Het voor Merck (+2,4%) belangrijke kankergeneesmiddel Keytruda laat indrukwekkende testresultaten zien bij bestrijding van diverse soorten longkanker. Daarmee gaat de overlevingskans van patiënten aanzienlijk omhoog. Het bevestigt de leidende positie van Merck in de markt van longkankerbestrijding, die een geschatte omzet heeft van $ 11 miljard op jaarbasis.
Keytruda maakt een sterke groei door. In het eerste kwartaal van 2018 verdubbelde de wereldwijde omzet van het geneesmiddel ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal in 2017. De beleggingscasus van Merck is niet alleen gestoeld op kroonjuweel Keytruda, maar ook de divisie vaccins en dierengezondheidszorg presteren degelijk. De perspectieven bij Merck verbeteren zich en voor ons reden om nogmaals de aandacht te vestigen op deze beleggingscasus. Het goed geborgde dividendrendement van 3,1% biedt steun aan de aandelenkoers.
ING gooit handdoek in de ring bij BAM
Winstmarges BAM blijven onverklaarbaar achter, aldus analisten ING
In het kort:
- Forse klappen voor aandeel BAM
- Aantrekkend orderboek positieve trigger
De Nederlandse bouw viert hoogtij. Maar BAM lijkt daar niet van te profiteren. ING stelt in zijn analistenrapport ‘Throwing the towel’ dat de winstmarges van BAM onverklaarbaar achterblijven bij het marktherstel. De analisten van ING krijgen de vinger er niet achter waarom de marge voor belasting (PBT) onveranderd blijft op 2%. Vandaar dat ze kiezen voor de opinie ‘houden’. Dat was voorheen ‘kopen’. Ook in het koersdoel wordt fors gesneden: van € 7,- naar € 4,20. Het aandeel krijgt hierdoor dinsdagochtend een flinke klap bij opening van de beurs (circa -6%).
Wij zijn een andere opinie toegedaan en wijzen nog altijd op het aantrekkende orderboek bij BAM. Dit moet de winstgevendheid van het bouwconcern naar de toekomst positief ondersteunen. Bovendien vinden wij de afgelopen kwartaalresultaten bemoedigend en de waardering aantrekkelijk.
Britse overheid verkoopt belang in RBS
Belang Britse overheid in RBS terug naar 62,4%, verdere afbouw volgt
In het kort:
- Opbrengstprijs is 271 pence per aandeel
- Verder verkleining belang drukt op koers
De Britse overheid wil zich langzaam terugtrekken uit RBS, de bank die in de kredietcrisis met £ 45,5 miljard overeind werd gehouden. Het belang van 7,7% dat nu is verkocht leverde £ 2,5 miljard op. Het is de eerste verkoop van aandelen door de Britse overheid sinds augustus 2016. Met de verkoopprijs van 271 pence incasseert de Britse overheid een stevig verlies. Om quitte te spelen is er een gemiddelde prijs van 407 pence nodig.
De verkoop geeft aan dat er de komende tijd aandelen RBS boven de markt blijven hangen. De Britse overheid wil de komende vijf jaar in totaal voor £ 15 miljard aan aandelen verkopen. Het maakt de beleggingscasus van RBS minder aantrekkelijk, die overigens toch al ondoorzichtig is. Wij zien te veel uitdagingen bij RBS waarbij beleggers op de korte termijn geen kapitaalteruggave hoeven te verwachten.