Amerikaanse banenrapport klinkt als een klok

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse banenrapport klinkt als een klok

Amerikaanse banenrapport klinkt als een klok

04 juni 2018
Hogere werkgelegenheid sterk signaal dat Amerikaanse economie in lift blijft.

Hogere werkgelegenheid sterk signaal dat Amerikaanse economie in lift blijft.

In het kort:

  • Krappere arbeidsmarkt lokt verdere loonstijging uit

  • Rentestap Fed in juni zeer waarschijnlijk

  • Dit keer geen nervositeit op beurzen

 

Met een aantal van 223.000 nieuwe banen in mei groeit de Amerikaanse werkgelegenheid aanhoudend sterk. Gemiddeld genomen zijn er 100.000 banen op maandbasis nodig om nieuwkomers op de arbeidsmarkt te plaatsen. De banencreatie is van cruciaal belang voor de Amerikaanse economie die voor circa 70% afhankelijk is van binnenlandse consumptie. Als meer Amerikanen een baan hebben blijft de consumptie op peil.

In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de consumptie wat achter. Meer Amerikanen met een baan jagen de consumptie in het tweede kwartaal weer aan. Wij zien in de hogere werkgelegenheid een sterk signaal dat de Amerikaanse economie in de lift blijft.

Lonen stijgen door

De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het werkloosheidpercentage zakte in mei tot 3,8% en dat is het laagste cijfer sinds begin 2000. Ook het bredere werkeloosheidscijfer U6 zakte fors terug van 7,8% in april tot 7,6% in mei. Dit cijfer telt ook onvrijwillige parttimers en mensen die niet officieel in de beroepsbevolking zijn opgenomen maar wel willen werken mee. Het is een signaal dat de arbeidsreserves alsmaar krimpen.

Gewoonlijk drijft een krappe arbeidsmarkt de prijs van arbeid in casu de lonen gewoonlijk op. Die trend lijkt zich eindelijk te gaan versterken. Op maandbasis steeg het gemiddelde loon per gewerkt uur met 0,3% en we zien toenemende signalen dat meer loonstijgingen in aantocht zijn. De keerzijde van stijgende lonen is, dat het de inflatie kan aanwakkeren en wat op zijn beurt meer en snellere renteverhogingen door de centrale bank Fed noodzakelijk maakt. Dat is geen prettig vooruitzicht.

Voor de Fed zijn er genoeg redenen om op de komende beleidsvergadering op 13 juni de beleidsrente met 0,25% te verhogen, zoals de sterke arbeidsmarkt en het aantrekkende herstel in de industrie. Een renteverhoging is overigens geen verrassing voor ons en de financiële markten.

Geen nerveuze aandelenbeleggers

De goede banencijfers en de hogere lonen leidden niet tot nervositeit bij aandelenbeleggers zoals in februari van dit jaar. De hogere werkgelegenheid werd toen door beleggers gekoppeld aan een oplopende inflatie. Een sneller oplopende inflatie betekent dat de Fed harder op de renterem moet trappen. Dat kan vervolgens leiden tot een lagere economische groei. Met de inflatie valt het nu mee.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel