Zwakker Amerikaans ondernemersvertrouwen geen reden tot zorg

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Zwakker Amerikaans ondernemersvertrouwen geen reden tot zorg

Zwakker Amerikaans ondernemersvertrouwen geen reden tot zorg

02 mei 2018
Het aantal nieuwe orders blijft hoog en Markit PMI staat op hoogste niveau in drie jaar.

Het aantal nieuwe orders blijft hoog en Markit PMI staat op hoogste niveau in drie jaar.

En verder:

  • De Amerikaanse bouwsector hapert
  • Chinese ondernemers vol vertrouwen

 

De ISM Manufacturing Index, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industrie, daalde in april tot 57,3. Dat is echter nog ruim in de groeizone, want deze score komt overeen met een economische groei van 3%. Hoewel een kleine terugval was verwacht, is het toch een lichte ontgoocheling. In maart noteerde de ISM Manufacturing namelijk nog een stand van 59,3. Wellicht dat de vrees voor een escalerend protectionisme op het gemoed van de Amerikaanse industriële ondernemer drukt.

Toch moeten we deze tegenvaller relativeren. Het huidige ISM-cijfer blijft overeenstemmen met een degelijke economische groei en er positieve elementen te bespeuren. Zo viel de index die specifiek nieuwe orders peilt slechts marginaal terug tot 61,2. Dat is nog een hoge score. De wat zwakkere dollar kan in de nabije toekomst die orderstroom blijven ondersteunen. En die andere barometer voor het industriële ondernemersvertrouwen, de Markit PMI, staat op het hoogste niveau in bijna drie jaar. Wij blijven vertrouwen hebben in de Amerikaanse industrie.

Amerikaanse bouwsector hapert

Over de Amerikaanse bouwsector hebben we meer vraagtekens. In maart daalden de totale bouwuitgaven 1,7% tegenover een jaar eerder. Vooral de woningbouw (-3.5%) liet het afweten.

Economische statistici gingen voor de bouwsector uit van een vlak verloop over de eerste drie maanden van het jaar. Nu de definitieve maartcijfers voor de bouw tegenvallen, moet het algehele groeicijfer voor de Amerikaanse economie in het eerste wellicht ietwat neerwaarts worden bijgesteld. Een eerdere inschatting van die groei was 2,3% op jaarbasis.

Weinig verandering op het Chinese ondernemersfront

De Caixin Manufacturing PMI toont aan dat er weinig verandering is in het Chinese industriële ondernemersvertrouwen. Met z’n 51,1 in april ligt deze index net boven de verwachting (50,9) en het niveau van de maand maart (51,0). Maar het blijft weinig inspirerend.

Toch is het voldoende om markten vooralsnog niet met ‘Chinese groeizorgen’ op te zadelen. Zodat beleggers hun aandacht de komende tijd vooral kunnen richten op de onderhandelingen tussen China en de VS over de onderlinge handel. Dat zal al spannend genoeg zijn. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel