Wat opzeggen Iran-deal door Trump betekent voor de olieprijs

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Wat opzeggen Iran-deal door Trump betekent voor de olieprijs

Wat opzeggen Iran-deal door Trump betekent voor de olieprijs

09 mei 2018
Het is niet onwaarschijnlijk dat de olieprijs met $ 10 oploopt.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de olieprijs met $ 10 oploopt.

En verder:

 

Opvallend genoeg trokken de financiële markten zich niet veel aan van het besluit van president Trump om de Iran-deal op te zeggen. Ze hebben in het achterhoofd dat de blaffende hond Trump vaak niet doorbijt. De Amerikaanse president trok dinsdag eigenhandig de stekker uit de nucleaire overeenkomst met Iran. De vraag is welke economische sancties Trump nu instelt tegen het land? Die worden na 180 dagen van kracht. Hij blies daarbij direct hoog van de toren maar liet tevens de deur open voor onderhandelingen.

Een onmiddellijke instelling van de sancties betekent dat de Iraanse olie-export een tik oploopt. Dat zal zeker invloed hebben op de olieprijs omdat het aanbod op de wereldoliemarkt stevig afneemt. Het nu al feitelijke tekort op die markt neemt dan in de tweede helft van het jaar verder toe. De olieprijs per vat kan in dit scenario mogelijk met $ 10 oplopen.

Dat de Verenigde Staten zich eenzijdig terugtrekken uit de nucleaire overeenkomst met Iran is politiek teleurstellend en leidt tot meer verdeeldheid in de rest van de wereld. Bedrijven uit Europese landen die de Iran-deal handhaven, kunnen straks door de VS worden bestraft. Pikt Europa dergelijk gedrag van de VS? Waarschijnlijk niet.

Booming business bij het Amerikaanse MKB

Het ondernemersvertrouwen bij het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf (MKB) handhaafde zich op een recordhoogte in april. NFIB-index hield zich staande op 104,8 punten. De component 'winstgevendheid' in deze graadmeter was nog nooit zo hoog. De combinatie van een hogere productiviteit, meer omzet en de fiscale stimulering door de regering Trump waren de stuwende motoren.

Het NFIB-rapport meldde dat ondernemers meer investeringsplannen hebben en daarbij kiezen voor arbeidvervangende middelen en bijscholing van het personeel. Het probleem om geschikt personeel vinden is groeiende. Van de ondernemers vindt 22% dit de grootste uitdaging in hun bedrijfsvoering. Op het beloningsterrein voorzien de MKB'ers een licht oplopende loonstijging die kan worden doorberekend in de eindprijzen naar de consument. Dat draagvlak komt er meer en meer.

Een prima NFIB-rapport dat nogmaals aantoont dat het herstel zich in alle haarvaten van de Amerikaanse economie voordoet.

Vacatures in Verenigde Staten op recordhoogte

Het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten steeg in maart door tot 6,6 miljoen. Dat is een absoluut record. De toename van 472.000 vacatures ten opzichte van februari was krachtig. Vooral in de diensten- en bouwsector werd er veel meer personeel gevraagd. Het aantal mensen dat in een nieuwe baan stapte daalde juist licht in maart (5,3 miljoen mensen). Het geeft aan dat werkgevers moeite hebben met het invullen van betrekkingen. Uit het onderliggende JOLTS-banenrapport concluderen wij dat de Amerikaanse arbeidsmarkt onderhuids zeer solide blijft, ondanks de wat licht tegenvallende schepping van nieuwe banen in de afgelopen paar maanden.           

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel