Obligaties uit opkomende landen worden interessanter

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Obligaties uit opkomende landen worden interessanter

Obligaties uit opkomende landen worden interessanter

17 mei 2018
Opkomende landen hebben zo hun problemen, maar hun economische prestaties blijven goed.

Opkomende landen hebben zo hun problemen, maar hun economische prestaties blijven goed.

En verder:

 

De plotse weersomslag voor valuta’s en de rentes van opkomende landen heeft diverse oorzaken. De belangrijkste is de sterke correlatie met de Amerikaanse rente(verwachtingen). Een stijgende rente  in de Verenigde Staten zorgt voor een uitstroom van kapitaal in opkomende landen. Die vlucht zet druk op de valuta en bijbehorende rentestanden. Opvallend is dat beleggers geen onderscheid maken tussen goed en kwaad. Er is – ook dit keer - een brede vlucht uit alle opkomende landen.

Diverse opkomende landen hebben zo hun specifieke problemen. De onnavolgbare monetaire politiek van Turkije doet de Turkse lira geen goed. De scherpe renteverhogingen in Argentinië om de peso te beschermen wekken argwaan bij beleggers en wakkeren de vrees aan voor verdere besmetting van het continent. Dat helpt de investmentcasus evenmin. Verder zijn er nog de nodige politieke mondiale conflicten (onder andere tussen de VS en China) en aankomende verkiezingen (in Mexico en Brazilië) die economische onrust geven. De verkiezingen kunnen mogelijk door de financiële markten minder gewenste bestuurders opleveren.

 

Wij voorzien een aanhoudende opwaartse druk op de Amerikaanse rente en een voortdurende politieke instabiele mondiale omgeving. De specifieke brandhaarden Turkije en Argentinië zullen langzaam van het toneel verdwijnen. Er zal later weer meer aandacht komen voor de sterke fundamentele economische prestaties van de opkomende landen die gewoon goed zijn en blijven.

Op korte termijn blijft het economisch klimaat onrustig, zeker als de VS economisch sterk blijft presteren en de inflatie oploopt. Door deze onrust lopen de rendementen op obligaties uit opkomende landen op tot aantrekkelijkere niveaus. Dat maakt ons enthousiast, we zitten op het vinkentouw maar hebben nog even geduld.

De onderstaande grafiek geeft de sterke correlatie weer tussen de Amerikaanse tienjaarsrente en een valutamandje van de opkomende landen.  

 

Amerikaanse industriële productie in hogere versnelling

De toename van de industriële productie van 0,7% op maandbasis in de Verenigde Staten wijst op een versnelling van de industriële activiteit. Uiteraard groeide de Amerikaanse olie-en gaswinning sterk door de hogere prijs voor schalie-olie. Maar ook fabrikanten van kapitaalgoederen wisten hun output te verhogen. Dat is een teken dat Amerikaanse ondernemers de daad bij het investeringswoord voegen en dat lagere investeringsgroei in het eerste kwartaal tijdelijk van aard was.

 

Wij zien de industriële activiteit in de VS in april breed en gespreid aantrekken. Gezien de voorspellende indicatoren voor de industriesector houdt die positieve trend de komende maanden aan. Mits de handelsconflicten van de VS met zijn buurlanden en China niet escaleren.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel