Luc Aben ontwart de Italiaanse politieke spaghetti

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ontwart de Italiaanse politieke spaghetti

Luc Aben ontwart de Italiaanse politieke spaghetti

22 mei 2018
Grootste risico is niet de Italiaanse rente, maar zijn existentiële vragen over de euro.

Grootste risico is niet de Italiaanse rente, maar zijn existentiële vragen over de euro.

En verder:

 

Het regeerakkoord dat de Vijfsterrenbeweging en Lega zijn overeengekomen is niet realistisch voor een land met een overheidsschuld van 131% ten opzichte van het bruto binnenlands product. Eerder uitgelekte controversiële plannen, zoals het schrappen van 250 miljard euro Italiaanse schuld op de balans van de ECB, staan uiteindelijk niet in het regeerakkoord of werden fors afgezwakt. Maar de nieuwe regering wil nog steeds lagere belastingen en hogere (sociale) uitgaven. Uit de vrees bij beleggers dat de staatsschuld verder oploopt reageerden Italiaanse staatsobligaties dan ook negatief.

De komende dagen moet de vorming en installatie van de Italiaanse bewindsploeg zijn beslag krijgen. Met helemaal op het eind van het proces een vertrouwensstemming in het parlement. Het is afwachten wat er uiteindelijk in de praktijk terechtkomt van de plannen. EU-landen zullen tegenstribbelen. Daarnaast is het binnenlandse Italiaanse overheidsapparaat een kluwen. Dat maakt hervormingen of drastische koerswijzigingen moeilijk. Dat Lega en de Vijfsterrenbeweging ideologisch ver uit elkaar staan, kan de problemen bij de uitvoering van het voorgenomen beleid alleen maar groter maken.

'Het regeerakkoord van de Vijfsterrenbeweging en Lega is niet realistisch' 

Het belangrijkste risico voor beleggers is op dit moment niet dat de Italiaanse rente totaal uit de hand loopt. Vergeet niet dat, de ECB nog steeds fors obligaties inkoopt. Dat helpt om de rente in toom te houden. Het belangrijkste gevaar is dat existentiële vragen over de euro opnieuw centraal komen te staan en met mogelijk een besmetting naar andere landen. Het kan op het vertrouwen (en dus de economie) in de eurozone drukken en alle energie aan meer constructieve Europese discussies onttrekken. Discussies om de eurozone beter te laten werken. Die besprekingen zijn al delicaat en moeilijk en staan momenteel op een – zeer - laag pitje. Met eurosceptische plannen uit de derde economie van euroland krijgen ze al helemaal geen kans.

Zwakke euro rugwind voor Europese aandelen

De rust keerde terug op de Europese beurzen na de woelige maanden februari en maart. Sinds het jaar-dieptepunt van eind maart, veerden Europese aandelen 7% op. Dat is beter dan de prestatie van Amerikaanse aandelen die bleven steken op net geen drie procent. Ondanks de beresterke Amerikaanse bedrijfscijfers.

De goede Amerikaanse bedrijfsresultaten kwamen niet uit de lucht vallen. Net zomin als het stuwende effect van lagere belastingen een verrassing was. Hierdoor bleef de reactie van beleggers, hoewel positief, per saldo tamelijk beperkt.

Europese aandelen van hun kant kregen zuurstof door de zwakkere euro. Tegenover de dollar verzwakte de eenheidsmunt de afgelopen weken 4% en traditioneel is dat positief voor beurzen op het oude continent. Ondernemingen die op export zijn gericht profiteren van de lagere euro. Vanuit macro-economische blik kan een zwakkere munt de inflatie een duwtje geven, want ingevoerde producten en diensten worden immers duurder. Dat helpt de ECB om uiteindelijk alsnog zijn inflatiedoelstelling te halen.

Interessante notulen van de Fed
Of de rugwind voor Europa vanuit de valutamarkt aanhoudt, is lastig te voorspellen. Recente macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten doen vermoeden, dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal hoger uitkomt dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dat bevestigt direct het voorgenomen pad van de centrale bank Federal Reserve (Fed) voor renteverhogingen. Steeds meer beleggers houden er zelfs rekening mee dat er tot het einde van dit jaar eerder drie dan twee rente-ingrepen komen. Dat zou de koers van de dollar op kortere termijn moeten steunen en waar een zwakkere euro tegenover staat.

In het licht van de euro-dollarkoers zijn de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst begin mei extra interessant. Die komen morgen naar buiten. Het communiqué achteraf suggereerde, dat de centrale bank best bereid is om de inflatie een tijdje boven haar doelstelling van 2% te laten doorschieten. Lees: we gaan het zeer rustig aan doen met onze renteverhogingen. Áls dat zo is, dan kan dat de opwaartse trend van de dollar - tenminste tijdelijk - stilleggen.

Belangrijke cijfers over ondernemersvertrouwen

Woensdag krijgen we via de Markit PMI’s (ondernemersvertrouwen) belangrijke nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. De eerste indicaties kregen we al eerder uit de regio Philadelphia en New York met cijfers die overigens verrassend veel sterker waren.

In de eurozone staan ook cijfers over het ondernemersvertrouwen op de rol, zoals de Duitse IFO-indicator. Ook voor de eurozone gaan we er vanuit dat de economie het in het tweede kwartaal beter zal doen dan in de enigszins ontgoochelende winterperiode.

Nog even terug naar de VS en dan naar cijfers over de woningmarkt die deze week naar buiten komen. De hogere rentekosten nemen een steeds grotere hap uit het beschikbare inkomen van de Amerikaanse burger. Daarmee komt het financiële huishoudboekje onder druk. Aan de andere kant zien we, dat de prijzen van woningen stevig oplopen. Wij zijn benieuwd of we deze effecten gaan terugzien in de huizenmarktcijfers over april.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel