Luc Aben: geduld is schone zaak in handelsdiscussie

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben geduld is schone zaak in handelsdiscussie

Luc Aben: geduld is schone zaak in handelsdiscussie

28 mei 2018
Politieke druk door verkiezingen Amerikaans congres kan verloop handelsdispuut bepalen.

Politieke druk door verkiezingen Amerikaans congres kan verloop handelsdispuut bepalen.

En verder:

  • Amerikaanse arbeidsmarkt en inflatie belangrijkste cijfers
  • Economisch momentum eurozone brokkelt af

 

De handelsdiscussie tussen de Verenigde Staten en China en tussen de VS en Europa kan zich nog weleens maanden voortslepen. Want de opluchting over het Chinees–Amerikaanse principeakkoord bleek voorbarig. Aanstaande vrijdag loopt het uitstel af van de Amerikaanse importheffingen op Europees aluminium en staal. En de onderhandelingen over een nieuw NAFTA-verdrag, het Noord-Amerikaanse handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada, verlopen eveneens stroef en vergen meer tijd.

Het vervelendste scenario is als één van de partijen op enig moment haar geduld verliest, bijvoorbeeld om binnenlandse politieke redenen. Zo zijn er dit najaar verkiezingen voor het Amerikaanse congres. Er kunnen aan de onderhandelingstafel naast economische redenen ook partijpolitieke sentimenten de boventoon gaan voeren. Als een land wegloopt van de onderhandelingstafel en eenzijdig importheffingen oplegt, dan hollen we al snel van tegenmaatregel naar tegenmaatregel. Met als resultaat een negatieve impact op het economische sentiment, groei en financiële markten.

'We hollen al snel van tegenmaatregel naar tegenmaatregel'

Ons centrale scenario blijft op dit moment dat de scherpste kantjes in de loop van de tijd van de discussie af zullen gaan. Met op het ene moment meer spanningen dan op het andere, vooral in aanloop naar de Amerikaanse Congresverkiezingen. Maar het komt uiteindelijk niet tot een escalatie. Markten deinen mee met de op- en neergaande sentimenten aan de onderhandelingstafel, maar worden uiteindelijk per saldo gedreven door het verloop van de wereldeconomie.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt en inflatie belangrijkste cijfers

De wereldeconomie staat deze week prominent op de agenda met een hele reeks cijfers die er wat over zeggen. Het belangrijkste cijfer is het Amerikaanse banenrapport: hoeveel nieuwe jobs kwamen er bij in mei? De verwachtingen zijn hooggespannen. In het eerste kwartaal was de Amerikaanse economische groei matig, maar indicatoren zoals de samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) van onderzoeker Markit suggereerden vorige week dat het tweede kwartaal beter zal zijn.

Een doorstomende Amerikaanse economie heeft zijn keerzijde en leidt op enig moment tot inflatie. De Amerikaanse centrale bank verhoogde daarom al een aantal keer de beleidsrente. Hij zal dat blijven doen, zonder al te driest te werk te gaan. Daarvoor is de inflatiedruk niet sterk genoeg. Ook bevestigde de Fed dat zelfs een tijdelijke overschrijding van de inflatiedoelstelling op de koop wordt toegenomen. Nogmaals een teken van voorzichtigheid. Toch kijken beleggers deze dagen met veel belangstelling uit naar elke actuele inflatie-indicator. Zoals het verloop van de uurlonen, dat samen met het banenrapport bekend wordt gemaakt.

In ons beleggingsbeleid blijven we op een normale manier inzetten op aandelen, ondanks de oplopende inflatie en rente in de VS. Pas als het aantal nieuwe banen en de stijging van de uurlonen sterker dan verwacht de hoogte ingaan worden beleggers nerveus. Op dat moment kan de inflatie versnellen. Daarbij letten wij scherp op de Personal consumption expenditures price index (PCE), die de prijsstijging van persoonlijke uitgaven meet en de inflatiegraadmeter is die de voorkeur heeft van de Fed.

 

Economisch momentum eurozone brokkelt af

In de eurozone zijn de vraagtekens bij de inflatie van totaal andere aard. Daar wil de inflatie maar niet structureel de hoogte in. Dat zal ook deze week weer blijken met nieuwe cijfers over mei.

De economische groei in de eurozone vertraagt, maar valt niet volledig stil. We rekenen nog steeds op een toename van meer dan 2% voor het gehele jaar. Gelukkig verzwakte de euro de laatste tijd, wat de export een duwtje kan geven. Woensdag krijgen we van de ESI-index een signaal hoe het economische sentiment zich in de eurozone ontwikkelde in mei.

'Ook in mei blijft de kern-consumenteninflatie in de eurozone laag naar verwachting, zo rond de 1,00% op jaarbasis' 

Het is belangrijk dat de interne economische dynamiek tussen de eurolanden op peil blijft, bijvoorbeeld om de werkloosheid verder te laten dalen. Die bedraagt nog steeds bijna 9%. Ter vergelijking: vlak voor de economische crisis was dat iets meer dan 7%. Donderdag komt het Europese werkgelegenheidscijfer voor mei. Wij hopen op een verdere daling, maar vrezen dat een stabilisatie ten opzichte van een maand eerder al een succes zal zijn.

Wij volgen de alternatieve politieke koers die Italië in wil slaan op de voet. Toen we twee weken geleden winst namen op een deel van onze aandelenposities, beslisten we al om de opbrengst daarvan te alloceren naar obligaties van zogenaamde Europese ‘kernlanden’ (Duitsland, Nederland, Oostenrijk). Om op die manier minder blootstelling te hebben aan staatspapier van Zuid-Europese landen.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel