Inflatie in eurozone nog lager dan verwacht

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Inflatie in eurozone nog lager dan verwacht

Inflatie in eurozone nog lager dan verwacht

04 mei 2018
Groei van de inflatie op laagste niveau sinds maart 2017.

Groei van de inflatie op laagste niveau sinds maart 2017.

En verder:

  • Geen zorgen over het Amerikaanse ondernemersvertrouwen

 

De verwachtingen voor de inflatie in de eurozone voor maart waren al niet hoog gespannen. De realiteit kwam nóg lager uit. Zonder rekening te houden met voeding en energie nam het algemene prijspeil 0,7% toe tegenover een jaar eerder. Dit is het laagste cijfer sinds maart 2017. De verwachting lag op 0,9%.

Ongetwijfeld heeft de vroege Pasen dit jaar invloed gehad, met name op de jaar-op-jaar vergelijking van vakantiereizen. Maar dat neemt niet weg dat de onderliggende prijsdruk in de eurozone matig blijft. Zo vielen ook de aprilcijfers voor de producentenprijzen tegen. Die zijn vaak een voorloper zijn voor de consumptieprijzen. Het tempo waarmee deze prijzen aan de fabriekspoort toenemen viel terug tot 1,4% op jaarbasis (zonder voeding en energie). Een maand eerder was dat nog 1,6%.

Dit gegeven ontneemt de hardliners bij de ECB argumenten om drastisch werk te maken van de afbouw van het opkoopprogramma voor obligaties. Volgens de huidige plannen stopt de Europese centrale bank vanaf september met additioneel geld in de obligatiemarkten te pompen. Wij gaan er echter vanuit, dat ze hier nog minstens heel 2018 mee doorgaan.

Geen zorgen over het Amerikaanse ondernemersvertrouwen

Net als bij hun collega’s uit de industrie is ook het vertrouwen bij Amerikaanse ondernemers uit de dienstensector iets afgekoeld. Dat vertelt de ISM Non-Manufacturing index die in april daalde tot 56,8. In maart noteerde het vertrouwen volgens deze barometer nog 58,8.

De lagere ISM-indices uit zowel de industrie- als dienstensectoren zouden tot gefronste wenkbrauwen kunnen leiden. Toch moeten we één en ander in perspectief zetten. Alternatieve barometers voor het ondernemersvertrouwen zoals de Markit PMI vertonen nauwelijks of geen afzwakking. En zelfs de huidige niveaus van de ISM-cijfers komen nog steeds overeen met een economische groei van 3%. Bovendien geven de sterke arbeidsmarkt en de fiscale stimulans de komende kwartalen uitzicht op een groeiversnelling. Als de politiek tenminste geen stokken tussen de spaken steekt met bijvoorbeeld een escalerend internationaal handelsconflict.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel