Gelukkig, Amerikaanse consument geeft weer geld uit

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Gelukkig Amerikaanse consument geeft weer geld uit

Gelukkig, Amerikaanse consument geeft weer geld uit

16 mei 2018
Aantrekkende bestedingen zijn noodzakelijk om economische groei in VS op te vijzelen.

Aantrekkende bestedingen zijn noodzakelijk om economische groei in VS op te vijzelen.

En verder:

 

De zwakkere bestedingen door de Amerikaanse consument begin dit jaar was een tijdelijke verstoring. Dat blijkt uit de geschoonde detailhandelsverkopen in april die met 0,4% op maandbasis toenemen. Een prima resultaat. Het cijfer over maart werd nog eens opwaarts herzien tot een stijging van 0,5%. In het tweede kwartaal kunnen de geschoonde detailhandelsverkopen mogelijk weer stevig groeien met 4% op jaarbasis. In het eerste kwartaal stopte de teller al bij 1,6%. Reden voor deze versnelling is het torenhoge consumentenvertrouwen en de toename van het beschikbare inkomen door de belastingverlagingen.

De aantrekkende bestedingen zijn noodzakelijk om de economische groei in de Verenigde Staten op te vijzelen. Mede vanwege de lage consumptie bleef die groei in het eerste kwartaal steken op 2,3% op jaarbasis. Met de verwachte consumptiegroei in de komende maanden kan die economische groei versnellen richting de 3,0% op jaarbasis.

Niet iedereen is blij met de gestegen consumptie. De Amerikaanse tienjaarsrente schoot omhoog richting 3,07% en dat gaf wat turbulentie op de Amerikaanse aandelenmarkten. Een geleidelijke, lichte hogere rentestand hoeft volgens ons geen probleem te zijn voor de aandelenmarkten mits de economie daarbij voldoende groeit. En daarvan is gelukkig sprake. Inmiddels schatten financiële markten de kans dat Amerikaanse beleidsrente in 2018 met vier stapjes wordt verhoogd al in op meer dan 50%.

Tijdelijke afzwakking groei eurozone

De economie in de eurozone groeide in het eerste kwartaal met een magere 0,4%. In het laatste kwartaal van 2017 werd er nog een fraaie 0,7% weggezet. Het matige cijfer was verwacht en is toe te rekenen aan vele incidentele factoren zoals een verhoogd ziekteverzuim en abnormaal slechte weersomstandigheden. Deze incidentele factoren hebben waarschijnlijk 0,2 procentpunt van de groei in het eerste kwartaal afgeschaafd. Daarom kijken wij toch vol goede moed naar het tweede kwartaal. De economische indicatoren in april stabiliseerden en doelen nu op een groeitempo van rond de 2,5% op jaarbasis. Dat is voldoende hoog. De eurozone-economie schakelt naar een iets lager tempo maar houdt voldoende vaart.

Herstel van industriële activiteit in de VS

De industriële activiteiten in de regio New York stegen sterk in mei. Dat geeft de Empire State index weer die opklom tot 20,1 indexpunten. Daarmee laat de industrie een gezonde groei zien. Ook voor de toekomst zijn de fabrikanten optimistischer gestemd. De nieuwe orderinstroom dikte stevig aan en fabrikanten verwachten meer te investeren en meer personeel aan te nemen. De inputkosten van de productie stijgen fors waarbij duurdere olie een belangrijke rol speelt. De toename in de verkoopprijzen was daarentegen beperkt wat druk op de winstmarges impliceert. De index gaf een prima rapportcijfer en geeft aan dat de tijdelijke voorjaarsflauwte achter de rug is. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel