Gelaten reactie financiële markten op chaos in Italië

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Gelaten reactie financile markten op chaos in Itali

Gelaten reactie financiële markten op chaos in Italië

28 mei 2018
Italiaanse politieke crisis blijft vooralsnog een interne aangelegenheid.

Italiaanse politieke crisis blijft vooralsnog een interne aangelegenheid.

In het kort:

  • Lichte daling Italiaanse tienjaarsrente
  • Italiaanse beurs opent 1,5% hoger
  • Euro wint 0,5%

De financiële markten lijken inmiddels bekend met de grilligheid van de Italiaanse politiek. De Europese obligatiemarkt reageerde gemengd op de aftocht van de beoogde nieuwe, euro-kritische minister van financiën Paolo Savona. De tienjaarsrente in Duitsland tikte maandagochtend tijdelijk tot onder de 0,4% aan, mede door zijn status van vluchthaven. Maar ook de Italiaanse tienjaarsrente daalde licht tot 2,35%. De Italiaanse aandelenmarkt opende gewoon 1,5% hoger. De euro won maandagochtend 0,5% tegen de Amerikaanse dollar.

Met de afkeuring van Savona houdt president Sergio Mattarella de vorming van een nieuwe Italiaanse regering tegen. Het aanstellen van Savona heeft een negatieve impact op de financiële markten en de Italiaanse economie, aldus Mattarella. De Vijfsterrenbeweging pikt deze presidentiële zet niet en stuurt aan op het afzetten van Mattarella.

Nieuwe verkiezingen

De kans is groot dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven voor september en er tot die tijd een overgangsregering komt. Met nieuwe verkiezingen gaat weer kostbare tijd verloren die gebruikt had kunnen worden voor noodzakelijke economische hervormingen in Italië. Toch is de Italiaanse economische situatie niet zo nijpend dat de alarmbellen nu meteen afgaan.

Wij denken dat de Italiaanse politieke chaos vooralsnog een interne aangelegenheid blijft en dat het wachten is op nieuwe verkiezingen.

Lees ook Italië heeft negatieve weerslag op bedrijfsobligaties.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel