Economie eurozone toont veerkracht

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Economie eurozone toont veerkracht

Economie eurozone toont veerkracht

31 mei 2018
De sentimentsindex ESI daalde minder dan verwacht, export neem toe.

De sentimentsindex ESI daalde minder dan verwacht, export neem toe.

In het kort:

  • Exportorders eurozone trekken weer aan
  • Consument houdt vertrouwen
  • Grotere verschillen in economische snelheid tussen landen 

 

De Europese economische sentimentsindicator ESI-index daalde in mei licht van 112,7 tot 112,5 punten. Economen hadden op voorhand een terugval tot 112,1 punten ingeschat. Een belangrijk pluspunt in het ESI-cijfer was de toename in exportorders, dat was de eerste keer sinds januari. De goedkopere euro zorgt direct voor de nodige rugwind. We zien dat valuta-effecten zich snel(ler) vertalen in de economische prestaties van de eurozone. Keerzijde is dat de afhankelijkheid van de eurozone van de wereldhandel groot is.

Het consumentenvertrouwen daalde marginaal conform verwachting. Dat is geruststellend gezien de vele geopolitieke onzekerheden die rondwaren.
Net als eerder bij cijfers over de kredietgroei in in de eurozone presteren de kernlanden in deze regio keer op keer beter dan de landen in de periferie. Niet geheel vreemd,maar het is wel bron van zorg. Juist de toegenomen interne economische dynamiek in de eurozone dreef het afgelopen jaar de groei en stuwde wat minder de exporttoename.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel