Chinese macrodata hebben vieze nasmaak

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Chinese macrodata hebben vieze nasmaak

Chinese macrodata hebben vieze nasmaak

15 mei 2018
De Chinese economie zet een voorzichtige landing in, maar alles blijft onder controle.

De Chinese economie zet een voorzichtige landing in, maar alles blijft onder controle.

En verder:

De Chinese macro-economische cijfers over april laten dinsdagochtend een gemengde afdronk achter. Het economisch momentum handhaaft zich redelijk, maar we moeten ons opmaken voor een verdere lichte vertraging van de economische groei in de komende maanden. Dat is niet geheel verrassend, aldus economen. De Chinese politiek is erop gericht om de kredietgroei licht af te knijpen en dat kost economische groei.

De Chinese industriële output klom in april met 7,0% op jaarbasis, waar gerekend was op 6,4%. Economen zetten er vraagtekens bij de houdbaarheid van die groei in de toekomst. Want investeringen in duurzame goederen vielen stevig terug in april tot 7,0% groei op jaarbasis. Dat is een belangrijke component voor de Chinese economie en was wederom minder dan verwacht waarbij vooral de particuliere sector vorige maand aanzienlijk minder uitgaf. Deze lagere investeringstrend zet de komende tijd door vanwege de kleinere beschikbaarheid van krediet voor het bedrijfsleven en het indammen van infrastructuurinvesteringen.

Misschien wel de grootste tegenvaller waren de Chinese detailhandelsverkopen. De stijging van 9,4% op jaarbasis lag behoorlijk onder de geprojecteerde toename van 10%. Vooral in de grote steden werd minder uitgegeven, mogelijk omdat inwoners zeer meer bekommeren over de handelspolitiek. De consumptie is een belangrijk economisch speerpunt voor China en het voedt momenteel voor 80% de Chinese economische groei. Een verdere vertraging is niet gewenst.

Wij verwachten dat de Chinese economie een voorzichtige landing inzet, maar daarbij onder controle blijft van de Chinese beleidsmakers. Geen reden tot zorg maar wel een iets lager toerental.

 

Australische centrale bank opereert voorzichtig

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Australische centrale bank Reserve Bank of Australia (RBA) zijn voorzichtig van toon. Down under hetzelfde beeld als in veel andere Westerse landen: een zeer gematigde inflatie en beperkte loongroei.

De RBA zit op het vinkentouw om monetair in te grijpen in de cyclische Australische economie. Maar dat is voorlopig niet nodig, blijkt uit de notulen. De loongroei is met 2,1% zeer gematigd en de werkloosheid blijft het komende kwartaal hardnekkig rond de 5,5% . De economische groei zal iets accelereren. Het is allemaal niet heel spannend en de RBA kan vrolijk het ruime monetaire beleid ongewijzigd doorzetten.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel