Activistische aandeelhouders voeren druk op bij ThyssenKrupp

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Beursnieuws woensdag 23 mei 2018
beleggingsnieuws - drukmeter

Activistische aandeelhouders voeren druk op bij ThyssenKrupp

Beursnieuws
23 mei 2018
Het beursnieuws van 23 mei 2018

Beleggers zijn kritisch op topman Hiesinger en zijn koers met de staalproducent

In het kort:

 • CEO Hiesinger slaagt niet met strategie
 • Beleggingscasus ThyssenKrupp verandert drastisch

De befaamde activistische aandeelhouder Elliot Management is volgens financiële media bezig zijn belang in ThyssenKrupp (-1,5%) fors uit te breiden. Naar verwachting wordt de drempel van 3% tot 5% binnenkort overschreden. Het is doel is naar verluidt om topman Heinrich Hiesinger uit het zadel te wippen. Na zeven jaar is hij er onvoldoende geslaagd om een succesvolle turnaround door te voeren, vindt Elliott.

Er zijn meer opstandige aandeelhouders bij ThyssenKrupp. De kritische Zweedse belegger Cevian (goed voor een belang van 13,7%) stelde, dat de koers van de ThyssenKrupp kan verdubbelen als er een andere koers wordt ingezet.

De beleggingscasus bij ThyssenKrupp gaat zich drastisch wijzigen. De staalactiviteiten worden via een joint-venture met Tata Steel apart gezet. Niet iedereen is daarmee even gelukkig. Mogelijk dat de aanwezige activistische aandeelhouders zich hiertegen gaan verzetten. De fantasie voor de beleggingscasus neemt toe door het steeds sterke blok van activistische aandeelhouders. De waardering is niet al te hoog, diverse brokers hanteren een opsplitsingswaarde die uitkomt richting de € 30,00.

OCI op de radar van beleggers

Hogere kunstmestprijzen voeden winstgevendheid

In het kort:

 • Koersstijging van 30%
 • Wij zijn positief over OCI

Kunstmestproducent OCI (-1,7%) presteerde de afgelopen maand zeer sterk op het Damrak. De koers steeg met circa 30% (gemeten vanaf 29 maart 2018). Dit blijft niet onopgemerkt bij beleggers. Zo meldt de AFM woensdag dat Pictet Asset Management een belang heeft genomen in het concern (3,03%).

OCI profiteert van capaciteitsuitbreidingen en hogere kunstmestprijzen. Zo is onze verwachting dat de productie van een nieuwe methanol-fabriek in het tweede kwartaal van dit jaar in de resultaten te zien is. Dat zal de operationele winst fors ondersteunen. De prijs van methanol is dit jaar al met circa 20% gestegen, met name in de Verenigde Staten. Dit geeft nog eens een extra boost aan de toekomstige winst van het concern.  

Julius Bär presenteert fraaie resultaten

De Zwitserse private bank is een sterke beleggingscasus

In het kort:

 • Instroom nieuw kapitaal groeit voldoende
 • De kosten zijn onder controle

Een mooie mijlpaal voor Julius Bär (-1,1%): de middelen onder beheer (AUM) piekte voor het eerst boven de CHF 400 miljard. De netto-instroom van nieuw geld lag iets boven de 5%, en daarmee zit de private bank aan de bovenkant van zijn doelstelling. Dat is wel wat lager dan afgelopen jaar, een klein dompertje.
Wat wel meeviel was de kosten-batenratio, die terugviel tot iets onder de 67%. In 2017 en 2016 lag deze ratio nog boven de 68%. De kostenbeheersing is nu duidelijk in de tang. Als doelstelling voor de kostenbatenratio heeft Julius Bär een range van 64% tot 68%. De kernkapitaalratio (CET1) bleef stabiel op 13,3%, mede vanwege overnames. Dat ontneemt de ruimte om een kapitaalteruggave te doen en ook dat beschouwen beleggers als een kleine min. Dat is in onze optiek niet zo erg als de bank gewoon stabiel doorgroeit door overnames.

De beleggingscasus bij Julius Bär is sterk en wederom werden de hoge verwachtingen ingelost. Wij zien dat de bank meer operationele grip krijgt.

Amerikaanse banken profiteren van vooruitzicht op minder regulering

Lagere kosten voor toezicht, beleggers hopen op aandeleninkoop

In het kort:

 • VS versoepelt toezicht op banken
 • Waardering Amerikaanse banken zijn pittig
 • Wij hebben voorkeur voor Europese banken

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde dinsdag een wetsvoorstel goed om het bankentoezicht in de Verenigde Staten te versoepelen. Het voorstel kan nu naar president Trump om te worden getekend. Vooral lokale banken die de op de VS zijn gericht krijgen meer ruimte voor kredietverlening. De stresstesten worden minder streng en de kapitaalsvereisten voor grootbanken versoepelt.

Met minder strenge regels in het vooruitzicht waren de grootbanken met Citigroup (+0,9%) en JP Morgan (+0,7%) dinsdag de winnaars op beurs. De beleggingscasus voor deze banken krijgt nu meer tractie. De winst zit voor de banken vooral bij lagere kosten voor toezicht en kapitaal. Beleggers hopen op hogere kapitaalteruggaven in de vorm van inkoop van eigen aandelen.

Toch komen wij niet verder dan neutrale opinies voor de Amerikaanse grootbanken, simpelweg omdat de waardering al stevig is vooruitgelopen op de koersmuziek. Wij geven de voorkeur aan Europese banken vanwege de lagere waardering. Daarbij selecteren wij die banken met een sterkere balans.

Metlife geeft meer kapitaal terug

Aandeelhouders Amerikaanse verzekeraar MetLife hebben $ 5 miljard in het vooruitzicht

In het kort:

 • MetLife gaat meer aandelen inkopen
 • Beleggingscasus versterkt op operationeel vlak

MetLife (+0,8%) komt met een nieuw aandeleninkoopprogramma van $ 1,5 miljard. Dat kondigde het management van de Amerikaanse verzekeraar dinsdag nabeurs aan. Daarnaast overweegt MetLife om zijn aandelenbelang in het beursgenoteerde Brighthouse Financial geheel te verkopen. Een transactie die meer dan $ 1,0 miljard in het laatje kan brengen.

MetLife-CEO Steven Kandarian verwacht dit jaar in totaal $ 5 miljard terug te kunnen geven aan aandeelhouders. Dat is grofweg 10% van de marktwaarde van de verzekeraar. Beleggers dringen al langer aan op optimalisering van de kapitaalstructuur van de onderneming en beschouwen deze toezegging als positief nieuws.
De beleggingscasus bij MetLife wordt vooral gedreven door kapitaalteruggave. Operationeel treedt er langzamerhand een verbetering op. Voor ons redenen om iets positiever te oordelen over MetLife.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel