Producent van speciaalmetaal AMG lokale favoriet

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws woensdag 16 mei 2018
beleggingsnieuws - amg

Producent van speciaalmetaal AMG lokale favoriet

Beursnieuws
16 mei 2018
Het beursnieuws van woensdag 16 mei 2018

In het kort:

  • Goednieuwsshow rond AMG houdt aan
  • Ageas boekt sterk kwartaalresultaat... met veel hulp
  • Resultaatsverbetering bij ThyssenKrupp
  • Winter duurde te lang voor Home Depot
  • Starbucks zet vol in op China

Benelux

Goednieuwsshow rond AMG houdt aan

De producent van geavanceerde metaalproducten en metaalovens kende dit jaar een recordstart door hogere verkoopprijzen van metalen. Daarbij komen de succesvolle opstart van de productie van spodumeen (lithiumconcentraat) en diverse uitbreidingsprojecten, waaronder de winning van het metaal vanadium.

Op basis van de hogere prijzen en uitbreiding van activiteiten verwachten wij een extra verhoging van het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) met +20%. Na 2018 verwachten we solide resultaten, wat tot een samengestelde jaarlijkse operationele winstgevendheid (EBIT) van 22% moet leiden tot 2022. De beweeglijkheid van de (verkoop)prijzen van metalen zijn een cruciale factor in de beleggingscasus van AMG.

Ageas boekt sterk kwartaalresultaat…. met veel hulp

De Belgische verzekeraar Ageas (+0,8%) boekte sterke eerstekwartaalresultaten in de verzekeringstak. De nettowinststijging tot € 299 miljoen was veel beter dan de marktconsensus van € 200 miljoen. De kapitaalswinsten van € 103 miljoen en rentevoordelen in Azië waren daarbij welkom. De instroom van nieuwe omzet viel tegen. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Azië lieten het afweten. De belangrijke Solvency-ratio (SII) maakte een lichte onverwachtse daling tot 195%. Dat is niet schokkend en zal geen impact hebben op het dividendbeleid. De managementverwachting dat er € 600 miljoen aan dividend uit de maatschappijen naar boven stroomt, voedt de casus voor een stabiel tot licht hoger dividend. De beleggingscasus bij Ageas is doorspekt met incidentele zaken die helpen de winst te ondersteunen. Daarnaast is de waardering op basis van de vrije kasstromen stevig.

Europa

Resultaatsverbetering bij ThyssenKrupp

De staaldivisie bij ThyssenKrupp (+0,5%) liet een sterke resultaatsverbetering zien in het tweede  kwartaal van het gebroken boekjaar. Hierdoor steeg de geschoonde nettowinst met 21% tot € 500 miljoen. Dat was conform verwachting.

ThyssenKrupp heeft het plan om zijn cyclische staaldivisie eind dit jaar op te laten gaan in een joint-venture met Tata Steel om het bedrijf minder cyclisch te maken. In onze ogen een goede stap. Maar daar zat nu juist ook de pijn. De orderinstroom in de  minder cyclische divisies was bepaald geen feest en beleggers schrokken ervan. Het management  gaf aan, dat er in de tweede jaarhelft een gedeeltelijke verbetering zal optreden. Dat klonk niet overtuigend. De doelstellingen voor het derde kwartaal van het boekjaar werden wel herhaald door het management.

De beleggingscasus bij ThyssenKrupp gaat zich wijzigen. Door het afstoten van de staalactiviteiten (via een joint-venture met Tata Steel) focust de onderneming zich op het aanbieden van kapitaalgoederen. Dat is een aantrekkelijke turnaroundcasus die mogelijk tot een hogere waardering van het aandeel kan leiden. Verder zijn er opstandige aandeelhouders bij ThyssenKrupp. Eerder dit jaar stelde de activistische aandeelhouder Cevian dat de koers van de ThyssenKrupp kan verdubbelen als er een andere koers wordt ingezet. Op korte termijn zijn er naar onze mening de nodige aanjagers.

De teleurstelling over de orderinstroom en het uitblijven van een strategie-update veroorzaakten dinsdag een koersval van het aandeel ThyssenKrupp tot € 21,90 (-6,5%).

Verenigde Staten

Winter duurde te lang voor Home Depot

De doe-het-zelfketen Home Depot (-1,6%) had veel last van het late winterse weer. Gewoonlijk trekt de omzet in april fors aan als de lente begint. Dit jaar echter niet. Vooral de tuinspullen bleven in het winkelschap staan. De omzet over het eerste kwartaal, eindigend per 30 april, bedroeg $ 24,9 miljard en dat was lager dan de analistenraming van $ 25,2 miljard. In dezelfde lijn lag de winst per aandeel.

Het verschrikkelijke eerste kwartaal is zeker geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Het management van Home Depot ziet in mei namelijk een sterke inhaalvraag, waarbij zelfs dubbelcijferige omzetgroei wordt gemeld. Voor het lopende boekjaar voorziet Home Depot een winststijging van 28% tot $ 9,31. De beleggingscasus van Home Depot is solide maar ook sterk gelieerd aan de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dat is de grotere onbekende die minder overtuigt de laatste tijd. De stijging van de tienjaarsrente voert de druk op die huizenmarkt meer op. 

Starbucks zet vol in op China

Op een bijpraatsessie met analisten ontvouwde Starbucks haar toekomstplannen voor China. In dit land moet de omzet de komende vijf jaar maar liefst verdrievoudigen. Dat betekent dat iedere vijftien uur een nieuwe Starbucks-vestiging de deuren opent! Het aantal vestigingen groeit daarbij van 3.300 stuks naar 6.000.

Door de marketingdeal met Nestlé krijgt Starbucks $ 7,2 miljard in zijn oorlogskas erbij. Omdat verder uitbreiden in de Verenigde Staten lastig is, valt de keuze op China. De handen gingen bij beleggers echter niet meteen op elkaar voor de China-plannen. De handelsrelatie met China is niet best en dat brengt onzekerheid. De beleggingscasus bij Starbucks is op zoek naar een nieuwe richting. De Amerikaanse groei stokt door toenemende concurrentie en er is nog geen vervanger gevonden om de omzetgroei voldoende te laten stijgen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel