Cijfers Richemont klinken niet als een klok

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws vrijdag 18 mei 2018
beleggingsnieuws - cartier - horloge

Cijfers Richemont klinken niet als een klok

Beursnieuws
18 mei 2018
Het beursnieuws van vrijdag 18 mei 2018

In het kort:

  • ING verhoogt koersdoel NN Group en Euronext
  • Oude medicijnen drukken resultaat AstraZeneca
  • Cijfers Richemont klinken niet als een klok
  • PayPal nieuwe concurrent voor Worldline, Wirecard en Ingenico
  • Applied Materials maakt hoge verwachting niet waar
  • Wallmart overtreft verwachting analisten
  • Amgen krijgt goedkeuring voor migrainemedicijn

Benelux

ING verhoogt koersdoel NN Group en Euronext

De analisten van ING voeren hun koersdoelen voor Euronext en NN Group op. Beide aandelen hadden al een koopadvies en dit blijft gehandhaafd. De onlangs gepresenteerde eerstekwartaalcijfers zijn de grondslag voor de koersdoelverhoging.

Wij wezen eerder deze week al op de sterke ontwikkelingen bij de EBITDA-marge (+0,4%-punt hoger dan analistenverwachting) van Euronext in het afgelopen kwartaal. Hierdoor ligt het concern op ramkoers om zijn margedoelstelling van 61% tot 63% te verwezenlijken.

Ook wij zijn positief over de beleggingscasus van NN Group, dat donderdag zijn resultaten overlegde.

Europa

Oude medicijnen drukken resultaat AstraZeneca

Medicijnfabrikant AstraZenaca kwam vrijdagochtend met resultaten die minder goed waren dan was voorzien. Zowel de winst als de omzet bleef achter bij de verwachtingen van analisten. Wederom waren het de oudere medicijnen (Crestor, medicijn voor hart- en vaatziekten) waar het spaak liep bij de fabrikant. Er was hoop dat de lanceringen van nieuwe geneesmiddelen de terugval in omzet van Crestor kon compenseren. Dat is niet helemaal het geval.

Wel zagen we een positieve trend bij nieuwe medicijnen voor hart- en vaatziekten (Imfinzi, Lynparza) die de analistenverwachtingen wisten te verslaan. Ook profiteert het farmacieconcern van meer omzet in China.

We wezen eerder deze week op de waardering van farmacie-aandelen aan de andere kant van de oceaan. Die staan onder druk door het onduidelijke groeiperspectief en de daarmee gepaarde onzekere toekomst. We houden hier echter vinger aan de pols, aangezien er mogelijk sprake is van wat opluchting in de markt door minder “harde” maatregelen dan verwacht door president Trump. Farmacie is een sector om in de gaten te houden.

Cijfers Richemont klinken niet als een klok

Fabrikant van luxegoederen Richemont sluit vrijdag zijn gebroken boekjaar met teleurstellende resultaten. Zo is de operationele winst (EBIT) van € 1,84 miljard mager, vergeleken met de verwachting van analisten (€ 2,05 miljard). Ook de omzet bleef 2% achter op de raming.

De terugkoop van horloges (waaronder Cartier, IWC Schaffhausen en Jaeger-LeCoultre) speelde een voorname rol in het resultaat. Retailers kregen die namelijk niet allemaal aan de man en vrouw gebracht. Dat is een risico voor Richemont. Met korting verkopen op de grijze markt is een slechte zaak, want dat tast het prijsstellingsvermogen van de onderneming aan. De impact van deze eenmalige post bedroeg € 208 miljoen waar analisten uitgingen van € 100-€ 150 miljoen.

Het klokje van Richemont tikte vooralsnog prima door positieve signalen van de Aziatische consument. Rond deze goednieuwsshow zit dan ook meteen het risico. Veel goed nieuws is in het aandeel ingeprijsd.

PayPal nieuwe concurrent voor Worldline, Wirecard en Ingenico

Betaalbedrijf PayPal zet een stevige voet aan de grond in de betaalmarkt voor detailhandel met de overname van iZettle. Hiermee nestelt Paypal zich bij een 500.000 winkels verspreidt over Europa, Brazilië en Mexico. Dat zijn markten waarop betaalverkeerspecialisten Worldine, Wirecard en Ingenico zich ook begeven.

Wij zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in deze markt, gezien het grote aantal overnames. Op de markt voor betalingen is een ware consolidatieslag aan de gang. Wij werden positief verrast door de hoger dan verwachte 21% EBITDA-marge van Worldonline over het laatste kwartaal. Bovendien is het betaalbedrijf goed ingevoerd in de betaalindustrie en kan het volgens ons profiteren van verdere schaalvoordelen door overnames. 

Verenigde Staten

Applied Materials maakt ondanks recordwinst de hoge verwachting niet waar

Applied Materials kwam donderdag nabeurs met de cijfers over het eerste kwartaal van 2018. De grootste toeleverancier van machines voor de productie van semiconductors en (beeld)schermen gaf een teleurstellende omzetverwachting af. Dat voedde de angst dat de bullmarkt in de technologiesector van de afgelopen vijf jaar aan kracht aan het inleveren is. Hoewel de brede vraag nog steeds sterk is, heeft Applied Materials vooral last van fabrikanten die projecten uitstellen.

Analisten hebben zorgen over de toenemende concurrentie uit Azië. In China zorgen nieuwe fabrikanten voor een vloedgolf aan nieuwe schermen wat een neerwaarts effect heeft op de prijzen terwijl Samsung en LG Display vernieuwingen doorvoeren en productiecapaciteit uitbreiden. Wij delen deze zorgen.

Wallmart overtreft verwachting analisten

Walmart maakte donderdag beter dan verwachte winst-per-aandeelcijfers over het eerste kwartaal bekend. Er werd per aandeel $1,14 winst gerealiseerd waar gemiddeld op $ 1,12 werd gerekend. Ook de omzet viel hoger uit dan de analistenverwachting. Het aantal klantbezoeken liet de laagste groei zien in meer dan een jaar, maar klanten gaven wel per bezoek meer uit. Het uitzonderlijke koude en natte weer werd als reden aangevoerd. De omzet uit online verkopen groeide 33% en lag onder de afgegeven verwachting van 40%. De verheviging van de concurrentiestrijd met Amazon laat ook hier zijn sporen achter.

Walmart zoekt uitbreiding in groeimarkt India en maakte onlangs bekend een meerderheidsbelang in Flipcart Group te hebben genomen in de grootste overname in haar geschiedenis. Gisteren maakte Kroger bekend stappen te zetten in het opzetten van geautomatiseerde distributiecentra om de concurrentie met Amazon het hoofd te bieden.

Amgen krijgt goedkeuring voor migrainemedicijn

Aimovig is als eerste preventieve medicijn tegen migraine door de Food & Drug Agency (FDA) in de Verenigde Staten goedgekeurd. Het medicijn zal jaarlijks $6.900 gaan kosten en beleggers hopen dat het een volgende blockbuster voor Amgen gaat worden.

De prijsstelling van Aimovig is nauwgezet in de gaten gehouden en volgt op druk van de regering Trump om de kosten van medicijnen te verlagen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel