De vlag kan niet uit bij ABN Amro

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws maandag 14 mei 2018
kantoor abn amro

De vlag kan niet uit bij ABN Amro

Beursnieuws
14 mei 2018
Het beursnieuws van maandag 14 mei 2018.

In het kort:

  • ABN Amro presenteert gemengde kwartaalresultaten
  • Eurocommercial toont solide winstgroei
  • Climax op komst bij Vivendi
  • Koers Kering zonder Puma
  • Vodafone op watchlist Moody’s
  • Qualcomm en NXP weer op Chinese radar
  • Opluchting bij Amerikaanse farmaceuten 

Benelux

ABN Amro presenteert gemengde eerstekwartaalresultaten

ABN Amro kwam maandagochtend met gemengde eerstekwartaalresultaten. De operationele nettowinst van € 595 miljoen was 3% sterker dan de verwachtingen van analisten. Opvallend waren de hogere inkomsten (+6,5%) door hogere netto rentebaten (+4% versus ramingen). De herfinanciering van bestaande hypotheken voedde deze baten. Daarnaast waren er incidentele baten zoals winsten op een beleggingsportefeuille. Maar de vlag mag van ons niet uit.

Exclusief de positieve eenmalige baten en de opvallend sterk gestegen kredietvoorziening voldeed het nettoresultaat van ABN Amro niet aan de verwachting. Er waren kredietvoorzieningen van € 208 miljoen nodig voor sectoren die het nog moeilijk hebben, zoals scheepvaart en offshore-dienstverlening. Analisten rekenden op een voorziening van € 62 miljoen en het forse verschil roept vraagtekens op. De belangrijke kernkapitaalratio (CET1) kwam 0,2% lager uit op 17,5%. Dit komt voornamelijk door nieuwe boekhoudregelgeving (IFRS9) en groei in zakelijke kredietverlening.

Eurocommercial toont solide winstgroei

Eurocommercial Properties boekte in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar 2018/19 een winst per aandeel van € 1,81 per aandeel. Dat is een toename van 7,7% jaar-op-jaar en daarmee ligt het bedrijf prima op schema om een door ons verwachte jaarwinst van € 2,36 per aandeel te behalen. De huuropbrengsten zitten flink in de lift, de identieke huurgroei bedraagt 2,9% en ook herziening van contracten en nieuwe huurcontracten duwden de hoopopbrengsten 1,6% procentpunt hoger. Bij de herziening van de vastgoedportefeuille geeft het management aan op koers te liggen en worden binnenkort meerdere bezittingen verkocht.

Wij verwachten dat aan het eind van het boekjaar de intrinsieke waarde van het aandeel Eurocommercial Properties circa € 47,40 zal bedragen. Daarmee noteert het aandeel een kleine 25% onder de intrinsieke waarde bij de huidige beurskoers. Het dividendrendement van 5,9% en het goede management zijn bijkomende pluspunten.

Europa

Climax op komst bij Vivendi

De Franse miljardair Vincent Bolloré heeft via een beleggingsvehikel zijn aandelenbelang in Vivendi (+0,6%) met 4,8 procentpunt opgehoogd tot 26%. De totale beurswaarde van Vivendi  bedraagt nu rond de € 30 miljard.

De beleggingscasus van Vivendi is complex en bestaat uit veel deelnemingen waarbij weer veel scenario’s zijn te bedenken. De muziekdivisie UMG, waarvan Spotify deel uitmaakt, is het pareltje op de kroon. Het bestuur van Vivendi heeft aangegeven met plannen voor dit onderdeel te komen. Het geheel of gedeeltelijk naar de beurs brengen van UMG behoren tot de opties om zichtbare waarde te ontlokken. De waarde die analisten aan UMG hangen ligt zelfs tussen de € 25 en € 30 miljard.

Op 17 mei presenteert Vivendi de resultaten en daarbij komen er mededelingen over UMG. Dat wordt spannend. De beleggingscasus bij Vivendi is daarom speculatief.

Koers Kering zonder Puma

De koersdaling van het aandeel Kering van € 30 heeft te maken met de notering ex-Puma en ex-dividend. De producent van luxegoederen doet zijn sportartikelendochter Puma van de hand. Komende woensdag krijgen de Kering-aandeelhouders de aandelen Puma overgeboekt en dat kan voor volatiliteit zorgen. De vraag is wat aandeelhouders Kering moeten met een relatief kleine positie in Puma.

Kredietbeoordelaar Moody’s zet Vodafone op watchlist

Moody’s zet Vodafone op zijn watchlist om de credit rating te verlagen. Reden is de geplande overname van de Europese activiteiten van Liberty Global door Vodafone. Daarbij gaat Vodafone grofweg € 10 miljard aan nieuwe leningen uitgeven. Moody’s ziet dat Vodafone een hogere schuldtolerantie accepteert en dat maakt de beleggingscasus volgens de kredietbeoordelaar lastiger.

Verenigde Staten

Qualcomm en overname NXP weer op Chinese radar   

Qualcomm (+0,5%) heeft de aanmeldingstermijn voor zijn bod op NXP verlengd tot 25 mei. Het is de zoveelste verlenging en het aantal aangemelde aandelen NXP viel terug tot 13,1 % (was: 16,2%). Er zit nog niet veel schot in de overnamezaak. De reden is dat de Chinese toezichthouder de beoordeling van de overname in de koelkast zette. Qualcomm’s overname maakt nu deel uit van het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China. Dit weekend maakten de Chinezen bekend hun beoordeling weer op te pakken, nadat president Trump zich hard maakte om het Chinese techbedrijf ZTE te helpen weer zaken te doen in de Verenigde Staten.

Het is goed nieuws voor Qualcomm en beleggers. De overname van NXP voegt daadwerkelijk waarde toe. En stel dat de overname van NXP niet doorgaat, dan is er kans op een grote aandeelinkoop. De beleggingscasus bij Qualcomm snakt naar duidelijkheid. De huidige onzekerheid drukt de waardering.

Opluchting bij Amerikaanse farmaceuten

Het plan van president Trump om de Amerikaanse medicijnprijzen drastisch te verlagen maakte geen indruk. De gevreesde harde kanten van het plan waren niet aanwezig. Er moet meer prijsconcurrentie komen en de regulering moet soepeler, zodat medicijnen sneller en goedkoper naar de markt kunnen. Over harde maatregelen als het versneld toelaten van generieke medicijnen of het meer toestaan van importmedicijnen werd niet meer gerept. De rol van de ‘bemiddelaars’ voor medicijnen tussen de burgers en verzekeraars bleef buiten schot. Trump gaf eerder nog fors af op hen.

Opluchting bij de Amerikaanse gezondheidszorgsector. De de koers van ‘bemiddelaar’ CVS klom 3,2% en farmaceut Pfizer schoot 1,3% omhoog. De farmaciesector staat dit jaar 5% in de min en kan wel een ruggensteuntje gebruiken. Het presidentschap van Trump levert de nodige onzekerheid op voor beleggers in de sector. Hopelijk neemt de onzekerheid en daarmee de underperformance dem komende tijd af. De waardering van aandelen in de farmaceutische sector staat onder druk door het onduidelijke groeiperspectief. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel