Altice verrast met groei van abonnees in Europa

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws donderdag 17 mei 2018
beleggingsnieuws - groei

Altice verrast met groei van abonnees in Europa

17 mei 2018
Het beursnieuws van donderdag 17 mei 2018
  • NN overtreft de winstverwachting
  • VolkerWessels uitstel van projecten leidt niet tot afstel in winstverwachting
  • Altice verrast met mooie groei van abonnees in Europa
  • KBC levert solide kwartaalresultaten af
  • Roche geraakt door negatieve testresultaten
  • Cisco maakt de hoge verwachting niet waar
  • Kroger neemt belang in Ocado als antwoord op de overname van Whole Foods door Amazon

Benelux

NN overtreft de winstverwachting

NN heeft over het eerste kwartaal van 2018 een hogere winst gerealiseerd dan verwacht werd door analisten. De winst kwam uit op € 399 miljoen en dat lag ruim boven de hoogste verwachting van € 369 miljoen. De operationele resultaten stelden echter teleur, hoewel wij daaraan niet al te veel waarde hechten vanwege eenmalige incidenten. De kapitaalratio - Solvency II - kwam uit op 213% en dat was veel hoger dan de door analisten voorziene 200%. Dat maakt de weg vrij voor kapitaalteruggave aan de aandeelhouders in 2019 en 2020.

Het kostenverlagingsprogramma dat tot eind 2020 loopt werd opwaarts bijgesteld naar € 400 miljoen. We blijven optimistisch over de vooruitzichten voor de lange termijn vanwege de sterke kapitaalgeneratie. De mogelijkheid van het genereren van kapitaal wordt door de markt onderschat door de volgende factoren: de positie van Delta Lloyd om zelfstandig kapitaal te genereren wordt onvoldoende op waarde geschat. NN Bank wordt ten aanzien van Solvency II buiten beschouwing gelaten voor wat betreft organische groei en het verlagen van het risico van de hypothekenportefeuille.

VolkerWessels uitstel van projecten leidt niet tot afstel in winstverwachting

De winstmaatstaf EBITDA kwam over het eerste kwartaal 2018 uit op € 8 miljoen ten opzichte van € 13 miljoen over dezelfde periode in 2017. Het aantal verkochte woningen lag slechts op 389 ten opzichte van 903 een jaar eerder. Oorzaken zijn de timing van projecten en projecten die vertraging hebben opgelopen. Management wijt de vertraging aan toegenomen kosteninflatie. Hierdoor worden voor bepaalde projecten nieuwe onderhandelingen gestart en dat leidt tot vertragingen. De EBITDA-winstmarge duikelde terug van 1,1% naar 0,7%. Het project van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden blijft de onderneming last geven. Het orderboek bleef stabiel liggen op € 8,5 miljard. VolkerWessels handhaaft de eerder afgegeven resultaatsverwachtingen voor 2018. 2018 zal betere resultaten opleveren dan 2017. Gezien het lastige 2017 is dat geen gewaagde uitspraak. Verder herhaalt het management van VolkerWessels zijn middellangetermijndoelstellingen. De trading-update is niet echt een hoogvlieger. De beleggingscasus is degelijk, het management is conservatief ingesteld en de waardering van het aandeel is aantrekkelijk.

Altice verrast met mooie groei van abonnees in Europa

Altice (+12,1%) maakte bemoedigende resultaten bekend over het eerste kwartaal. Het geplaagde bedrijf rapporteerde een geschoonde EBITDA van € 1,26 miljard, 18%  lager dan een jaar eerder, maar wel fractioneel boven de verwachting van analisten. De opluchting bij beleggers is groot. De desinvesteringen van Franse en Portugese telecomtorens en de bezittingen in de Dominicaanse Republiek liggen goed op schema. Onderdeel van het plan naar winstgroei is om eerst marktaandeel te veroveren en daar is Altice in het eerste kwartaal goed in geslaagd met een nettogroei van 71.000 klanten in hoofdmarkt Frankrijk. Minpuntje is wel dat de gemiddelde opbrengst per abonnee flink lager uitkwam. De afsplitsing van Altice USA staat voor volgende maand gepland en moet ervoor zorgen dat de Amerikaanse telecomprovider zelfstandig kan doorgroeien.

Europa

KBC levert solide kwartaalresultaten af

De nettowinst van KBC bedroeg € 556 miljoen over het eerste kwartaal en dat was 16% boven de verwachting van analisten. Wel plaatsen we direct de kanttekening dat de 16% extra winsttoename bijna volledig op het conto komt van incidentele baten. De operationele inkomsten ontwikkelden zich degelijk. De kredietgroei ligt boven verwachting in de meeste landen en de nettorentemarge klom tot 2,01%. Dat is sterk. Op het kostenvlak was er een kleine misser mede veroorzaakt door bankbelastingen. De kostenbatenratio bevindt zich op een comfortabele 55% wat wijst op een gestroomlijnde organisatie. De kernkapitaalratio (CET1) lag op 15,9% aan het eind van het eerste kwartaal. Een daling van 0,4 procentpunt wat als oorzaak had de boekhoudkundige IFRS-9 aanpassingen. KBC voldoet nu al aan de nieuwe kapitaalseisen van Basel IV en dat er meer ruimte komt voor kapitaalteruggave aan aandeelhouders. KBC kondigde aan voor € 200 miljoen aan eigen aandelen te gaan inkopen tussen 22 mei en 30 september.  Daar is de beleggingscasus van KBC sterk op gestoeld.

Roche geraakt door negatieve testresultaten

De koers van farmaceut Roche (-1,0%) staat deze ochtend onder druk door testresultaten van het belangrijke borstkankergeneesmiddel Herceptin. De effecten van een zesmaandskuur met het middel levert dezelfde genezingsresultaten op dan de huidige twaalfmaandskuur. Bij een kuurprijs in de VS van $ 77.000 scheelt dit aanzienlijk. Toch zal het direct geen vaart lopen, er moet nog veel meer analyse plaats vinden. Ook was er positief nieuws aangaande nieuwe medicijnen. De combinatiebehandeling met de middelen Tecentriq en Avastin leverde positieve resultaten op en het nieuwe middel Alecensa blijkt uit testen de levensduur van bepaalde longkankerpatiënten te verlengen. De beleggingscasus kent de nodige plussen en minnen maar de pijplijn aan nieuwe medicijnen ontwikkelt zich goed.

VS

Cisco maakt de hoge verwachting niet waar

Cisco maakte nabeurs zijn cijfers bekend over het derde kwartaal (gebroken boekjaar) dat op 28 april eindigde. Vooral de vooruitzichten voor het volgend kwartaal waren wat aan de magere kant. Cisco is nog steeds voor meer dan de helft van de omzet afhankelijk van hardware. Door de opkomst van Chinese bedrijven als Huawei en ZTE staan de marges continu onder druk. Daarom probeert het bedrijf meer op te schuiven naar het leveren van software en netwerkdiensten waarbij er een stabielere inkomstenstroom gegenereerd kan worden door het afsluiten van abonnementen.

Kroger neemt belang in Ocado als antwoord op de overname van Whole Foods door Amazon

Kroger heeft een belang genomen van 5% in het Britse Ocado Group en verwerft een exclusief recht op het gebruik van de technologie voor het distribueren van supermarktartikelen. Het doel is het opzetten van 3 geautomatiseerde distributiecentra in de Verenigde Staten en uitbreiding binnen 3 jaar naar 20. Deze deal is het antwoord op de overname van Whole Foods door Amazon en past in een reeks van overnames in de sector. De online concurrentie neemt flink toe en leidt tot margedruk.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel