Altice zet splitter tussen de kabel

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws dinsdag 22 mei 2018
Nieuws van de aandelenbeurzen over Altice

Altice zet splitter tussen de kabel

Beursnieuws
22 mei 2018
Het beursnieuws van dinsdag 22 mei 2018.

In het kort:

  • Altice zet splitter tussen de kabel
  • KPN onderuit door afwaardering Goldman Sachs
  • Herziening Frans telecomlandschap in aantocht
  • General Electric verkoopt treindivisie, een welkome stap
  • Chipindustrie schudt onzekerheid van zich af, Micron en Qualcomm profiteren

Altice zet splitter tussen de kabel

Het aandeel Altice NV noteert vandaag zonder de Amerikaanse activiteiten. Eerder maakten deze een belangrijk deel uit van de koers van het aandeel met een notering aan de Amsterdamse beurs. Dit is reden voor indexbouwer MSCI om het aandeel uit twee belangrijke indices te halen en dat gaf gisteren een stevige negatieve koersreactie (-7,3%). Wel is het de vraag of het aandeel Altice NV (Europe) gehandhaafd wordt binnen de AEX-index.

Hoe werkt de afsplitsing?

De bestaande aandeelhouder ontvangt 0,4163 aandeel Altice USA voor ieder aandeel Altice NV (per 21 mei 2018). De waarde van een aandeel Altice US bedroeg $ 19,70 (slotkoers 21 mei). Let wel, hiervan moet theoretisch gezien nog een dividend af van $ 2,035. Dus betekent een feitelijke waarde van $ 17,66 * 1,18 (wisselkoers euro-usd) = € 14,96 * de ruilverhouding van 0,4163 = € 6,23. Deze waarde van Altice US en de waarde van Altice NV, nu € 2,33 geeft een ‘oude’ totaalwaarde van € 8,56.

Overigens moeten de aandeelhouders formeel kiezen welke aandelen ze in de VS willen hebben (A- of B-stukken). Dat betekent dat pas 8 juni de afsplitsing wordt afgerond en tussentijds niet gehandeld kan worden.

Maar de vraag rest: wat volgt nu voor Altice? Een overnameprooi?

Die geluiden steken steeds meer de kop en worden aangezwengeld door uitlatingen van de toezichthouder in Frankrijk. Is er een herziening van het Franse telecomlandschap in aantocht?

Altice Europa is bezig met transformatie en als die succesvol verloopt (turnaround bij Franse activiteiten, exploitatieverlies Pay TV terugdringen, verkoop telefoontorens), dan zijn wij van mening dat de Europese activiteiten een waarde van € 3,- tot € 6,- per aandeel kunnen vertegenwoordigen. Wij zien wel de nodige politieke obstakels op de overnameroute, nog los van eventuele goedkeuring van wet- en regelgevende instanties.

KPN onderuit door afwaardering Goldman Sachs

Bij Goldman Sachs verwijderen analisten het koopadvies op KPN (-1,7%). Het advies gaat naar neutraal met een koersdoel van € 2,70. De concurrentie binnen de consumententak zwelt aan, waarbij de sim-only-abonnementen meer in het gedrang komen. Als gevolg daarvan gaat de vrije kasstroomverwachting voor 2019 omlaag met 10%. Deze vrije kasstroom is belangrijk voor het doen van dividenduitkeringen.

Europa

Herziening Frans telecomlandschap in aantocht

De Franse telecomtoezichthouder Arcep staat meer open voor fusies en overnames. Reden is dat de omstandigheden in de industrie gewijzigd zijn. Tot op heden was de Franse toezichthouder bang dat de grote telecombedrijven onvoldoende zouden investeren in nieuwe netwerken. Die twijfel is nu wel van tafel, volgens Arcep.

Het maakt de weg vrij voor verdere overnames in de Franse telecommarkt, waar een moordende concurrentie heerst en veel schaalvoordelen te behalen zijn. Twee jaar geleden deed Orange (+1,7%) nog een poging om Bouygues Telecom over te nemen, wat stuk liep vanwege allerlei obstakels. Duidelijk is dat Orange de beste papieren heeft om overnames te doen en zodoende kostenvoordelen binnen te halen. Daarnaast verbetert de beleggingscasus van Orange zich operationeel op vele terreinen, waarbij belangrijk is dat de Franse thuismarkt in beter vaarwater komt. Het dividendrendement ligt op een comfortabele 4,8% ligt. Samen met Vodafone en Telefónica behoort Orange tot onze favorieten in deze sector.

VS

General Electric verkoopt treindivisie, een welkome stap

GE (+1,9%) verkoopt zijn treindivisie aan Wabtec waarbij GE $ 2,9 miljard aan contanten ontvangt en 50,1% van de aandelen krijgt in de gezamenlijke onderneming. De verkoop past in het plaatje van het afstoten van de niet-kernactiviteiten en geeft GE direct de nodige contanten om de bedrijfsherstructurering voort te zetten. Daarnaast slurpte de treindivisie veel kapitaal op en zijn de resultaten onderhevig aan de mondiale economische grillen. Een goede stap en tegen mooie condities, aldus analisten.

Hoewel de nieuwsstroom rondom GE verbetert, blijft er de nodige scepsis. Gisteren werd in de media het dividend weer ter discussie gesteld, omdat de gewenste kostenreducties van $ 20 miljard achterlopen op schema. De beleggingscasus bij GE blijft ondoorzichtig en analisten willen eerst daden zien in plaats van mooie woorden. Het vertrouwen in het management heeft het afgelopen jaar een ferme deuk opgelopen.

Chipindustrie schudt onzekerheid van zich af, Micron en Qualcomm profiteren

Met de recente ontstane onrust bij beleggers over de verkopen in de chipindustrie rekende chipproducent Micron (+3,9%) gisteren stevig af. De omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar zal tussen de $ 7,7 tot $ 7,8 miljard uitkomen. Analisten kwamen niet verder dan $ 7,5 miljard. Ook de winst per aandeel zal daarbij circa 10% hoger uitpakken. Als klap op de vuurpijl kondigde het bedrijf nabeurs een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van $ 10 miljard, wat de koers een dikke 3% liet stijgen in de nabeurshandel. Vooral de omvang van het programma, 15% van het uitstaande aandelenkapitaal maakt indruk en geeft blijk van vertrouwen bij het management van Micron.

Hiermee rekende Micron af met het negatieve sentiment in de sector over een toekomstige lagere omzetgroei en lagere prijzen. Bijkomend voordeel was dat de potentiële handelsoorlog tussen de VS en China op hold is gezet, iets wat de chipsector hard kan raken.

Voor Qualcomm (+0,3%) bracht de ontspanning tussen de VS en China een extra voordeel. De voorgenomen overname van NXP Semiconductors door Qualcomm komt bij de Chinezen in een positiever daglicht te staan. En dat is positief voor de aandelenkoers van Qualcomm. Eerder werd de beoordeling van deze overnamedeal in de ijskast gezet door China.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel