PostNL weer in de problemen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beursnieuws dinsdag 15 mei 2018
post nl pakketten

PostNL weer in de problemen

Beursnieuws
15 mei 2018
Het beursnieuws van dinsdag 15 mei 2018.

In het kort:

  • PostNL wederom in de problemen
  • Allianz levert volgens schema
  • Engie handhaaft doelen voor 2018
  • Franse bouwer Eiffage timmert vrolijk verder
  • Vodafone boekt sterk omzetresultaat en ziet topman vertrekken
  • General Electric komt positiever in de belangstelling

Nederland

Sterke resultaten Euronext door lagere kosten

Bij de eerstekwartaalresultaten van Euronext slaat kostenefficiency de klok. Hierdoor loopt de brutomarge (EBITDA) op tot 60,1%, waar analisten een marge van 58,7% aanhielden. Dat stuwde het resultaat (EBITDA; € 88 miljoen) van het beursbedrijf. De verwachting van analisten lag lager (EBITDA; € 86,4 miljoen). Met een omzet van € 146,7 miljoen presteerde Euronext conform ramingen. Wel zagen we een omzetstijging ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar (+15%) door verbeterde marktomstandigheden. Met name de handelsactiviteiten profiteerden door de toegenomen bewegelijkheid van aandelenmarkten. De integratie van de Irish Stock Exchange is afgerond.

Wij vinden de ontwikkelingen in EBITDA-marge sterk. Het zorgt ervoor dat Euronext op koers ligt om zijn margedoelstelling van 61% tot 63% in 2019 te realiseren.

PostNL wederom in de problemen

De gifbeker is nog niet leeg voor PostNL. De winstwaarschuwing door de aanhoudend dalende postvolumes op de postmarkt en de schreeuw om de vorming van één Nederlands postbedrijf dreven de koers al fors omlaag. Dinsdag meldt De Telegraaf dat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) het bedrijf op het matje roept, omdat het te hoge tarieven berekent aan derde partijen. PostNL geeft zijn netwerk namelijk vrij voor andere partijen in regio’s waar het zelf niet meer bezorgt. Uit het rapport van de ACM blijkt dat PostNL € 3,- in rekening wil brengen aan externe postbezorgers, waar de toezichthouder € 1,50 per pakketje als schappelijk ziet. De impact is groot, want 90% van de het totale volume is zakelijke post. Aan het einde van het jaar zal er een besluit komen over de tarieven.

De kwestie met de ACM over de tarieven maakt de beleggingscasus van PostNL niet aantrekkelijker. De vraag dringt zich op hoe de postmarkt verder moet. De overheidsbemoeienis is dermate groot dat liberalisering niet is gewenst. Beleggers stellen dat de overheidsinmenging het aandeel PostNL in-transparant maakt en lopen daarom steeds minder warm voor het aandeel.    

Europa

Allianz levert volgens schema

Met een operationele winst van € 2,76 miljard over het eerste kwartaal voldeed Allianz (-0,2%) keurig aan de analistenverwachtingen (€ 2,77 miljard). Dit ondanks de valutaire tegenwind. De kostenbeheersing kwam sterk uit de hoek. De belangrijke graadmeter, de onderliggende ‘combined ratio’, die aangeeft hoe de uitgekeerde claims en kosten zich verhouden tot de premie-inkomsten lag met 95,4% beduidend onder de analistenverwachting van 96,2%. Op het kapitaalvlak wist Allianz met een Solvency II ratio van 225% te voldoen aan de gestelde projecties. Verder zijn er geen mededelingen gedaan over extra dividenden of inkoop van aandelen.

De beleggingscasus bij Allianz is niet spectaculair maar wel degelijk, en ligt op schema om de doelstellingen te halen. Onderliggend komt er meer focus op vooral interne groei.

Engie handhaaft doelen voor 2018

Bij Engie (+0,1%) steeg de winstmaatstaf (EBITDA) in het eerste kwartaal met 3% ten opzichte van een jaar geleden. Geschoond voor desinvesteringen en valuta-effecten steeg dat cijfer zelfs met 6%. Dat resultaat was prima in lijn. Vooral in Noord-Amerika werden betere resultaten geboekt geholpen door ‘positieve’ weerseffecten. In de thuismarkt Frankrijk wist het nutsbedrijf Engie de omzet van duurzame flink te verhogen. In de regio’s Latijns-Amerika en Azië trad aanzienlijke valutaire tegenwind op. Veel plussen en minnen dus, maar de grote lijn is dat langzaamaan het Engie-schip draait en de ingezette transformatie richting de afronding gaat.

De volgende stap is op 18 mei, wanneer na meer dan twintig jaar een nieuwe voorzitter bij de invloedrijke Raad van Commissarissen aantreedt. Een einde van het tijdperk Mestrallet en mogelijk ook van de grote overheidsinvloed. De overheid gaat mogelijk aankondigen verder terug te treden door het aandelenbelang af te bouwen. In de tweede jaarhelft houdt Engie een Capital Markets Day waarbij de langetermijnplannen het levenslicht zien. Mogelijk verkoop van het belang in Suez zou een positieve aanjager kunnen zijn.

Het management herhaalde de eerder afgegeven winstdoelstelling (EBITDA) voor geheel 2018, die  zal uitkomen tussen de € 9,3 en  € 9,7 miljard. Nog belangrijker is de dividendtoezegging. Voor geheel 2018 wordt een uitkering van € 0,75 per aandeel voorzien door het management en dat was ook de verwachting van beleggers. De beleggingscasus bij Engie krijgt op diverse vlakken meer tractie.

Franse bouwer Eiffage timmert vrolijk verder

Gisteren meldde de Franse bouwer Eiffage (onveranderd) sterke omzetresultaten over het eerste kwartaal die volgens verwachting met 5,6% groeiden op jaarbasis. De divisie ‘tolwegen’ liet een sterk momentum zien. De omzet in infrastructurele werken was eveneens beter dan voorzien. Een minpuntje was de Franse bouwsector waar omzet iets afnam. Het totale orderboek bij Eiffage dikte fors aan met 19,4% in het eerste kwartaal. Met € 14,1 miljard aan orders in de boeken is er voor bijna 14 maanden werk aanwezig. Het management herhaalde de eerder afgegeven doelstellingen voor 2018. De beleggingscasus bij Eiffage laat op vele vlakken verbeteringen zien, vooral zijn we gecharmeerd van het sterke orderboek.

Vodafone boekt sterk omzetresultaat en ziet topman vertrekken

De belangrijke organische omzetgroei van services bij Vodafone (-3,5%) bedroeg 1,4% in het afgelopen vierde kwartaal. Gerekend was op een toename van 1,0%. De markt in het VK verslechterde minder dan voorzien en in Italië was er een onverwachte groei. De onderliggende geschoonde winstmaatstaf EBITDA was wat aan de magere kant. De vrije kasstroom kwam uit op € 5,4 miljard en dat was een stukje hoger dan de € 5,2 miljard.  

De pijn zat in de geschetste vooruitzichten voor het lopende boekjaar (tot eind maart 2019). De voorspelde EBITDA-winstmaatstaf zal uitkomen tussen de € 14,15 en € 14,65 miljard. De middenprik van analisten zat op € 14,50 miljard, een lichte misser dus. De vrije kasstroom zal minimaal op € 5,2 miljard uitkomen, wat conform verwachting is.

Dan het vertrek van topman Vittorio Colao. De CEO stelde dat het een mooi tijdstip is om nu te vertrekken. Met de overnames in Europa breekt er een nieuw tijdperk aan. In oktober 2018 treedt Colao terug, maar dan is de deal met Liberty Global nog niet rond. De goedkeuring wordt pas medio 2019 voorzien. De opvolger van Colao, Nick Read, wordt als ’okay’ beoordeeld door analisten en vervuld momenteel de rol als CFO bij Vodafone. De beleggingscasus van Vodafone is sterk en de geplande overnames in Europa voegen waarde toe. De CEO-wissel komt onverwacht en dat geeft enige reuring.

Verenigde Staten

General Electric komt positiever in de belangstelling

Het negatieve tumult rondom General Electric (+0,8%) neemt langzaam af. De opluchting dat het management van GE bij de presentatie van de kwartaalcijfers de verwachtingen voor het jaar niet neerwaarts bijstelde was groot. En dat vormde ook een voorzichtig omslagpunt in de negatieve commentaren van analisten.

Deze week verscheen in het zakenblad Barron’s een koopaanbeveling van broker Gabelli waarin de waarde van de aanwezige GE-onderdelen werd geanalyseerd. De slotsom was dat de optelling een waarde rechtvaardigt van boven de $ 20. De beleggingscasus van General Electric zit volop in een transitiefase waarbij het vertrouwen in het zittende management toeneemt. De scepsis bij analisten was aanvankelijk groot en een positievere houding is uitermate belangrijk in deze aandelencasus. De waardering van GE is laag, maar omgeven door vele onzekerheden. Een betere pers kan het aandeel stevig opstuwen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel