Amerikaanse centrale bank lijkt verdeeld over renteverhogingen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse centrale bank lijkt verdeeld over renteverhogingen

Amerikaanse centrale bank lijkt verdeeld over renteverhogingen

14 mei 2018
Obligatiemarkt deelt visie kritische Fed-bestuurder over verdere verhoging van de rente.

Obligatiemarkt deelt visie kritische Fed-bestuurder over verdere verhoging van de rente.

En verder:

 

Is de Amerikaanse centrale bank Fed meer verdeeld over renteverhogingen? Die vraag komt op na de toespraak van bestuurslid James Bullard afgelopen vrijdag. Hij stelde, dat de idee van verdere renteverhogingen meer en meer van tafel moet. Het huidige monetaire Fed-beleid stimuleert de economie niet langer en Bullard beoordeelt het beleid als neutraal. Het verder opschroeven van de beleidsrente is niet gewenst en zal de economische groei afremmen, stelt hij.

Kijken we naar het renteverschil tussen korte leningen ( twee en vijf jaar) en lange leningen (tienjaar en meer), dan neemt het verschil zienderogen af. Hiermee lijken de obligatiebeleggers de zienswijze van Bullard te delen. Het omgekeerd (invers) worden van de rentecurve houdt in dat de kortere rente boven de lange rente ligt. In het verleden was dat vaak een voorbode voor een economische neergang. Ook in de Verenigde Staten moet de centrale bank voorzichtig opereren om de economische groei niet in de wielen te rijden en houdt daarbij nauwlettend de inflatie in de gaten. Die mag niet wegspuiten anders rinkelen de alarmbellen. Een uit de hand lopende inflatie is een monetaire gruwel.

Amerikaanse consumentenvertrouwen is stabiel

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleef in mei stabiel. Dat blijkt uit een meting van gemeten van de Universiteit van Michigan. Het vertrouwensniveau is voldoende hoog om de consumptie de komende maanden aan te jagen. Daaraan schort het momenteel in de Verenigde Staten. Ondanks de voortdurende stijging van het aantal banen, fiscale stimulering door de overheid en de stijgende lonen houden consumenten angstvallig de hand op de knip.

Is het dan gebrek aan vertrouwen in de toekomst bij de Amerikanen? Nee, dat is niet het geval. De burger ziet het economische sentiment richting de toekomst zelfs verbeteren. En vanuit de arbeidsmarkt komen er voortdurend signalen de lonen de komende periode versnelt gaan stijgen. De huidige loongroei van 2,6% is gematigd te noemen gezien de heersende arbeidsmarktomstandigheden. Wij gaan er vanuit dat de consumptie de komende maanden aantrekt en de Amerikaanse economische groei op sleeptouw neemt.

Chinese centrale bank voorziet afname kredietgroei

De Chinese schulden uitgedrukt in een percentage van het bruto nationaal product tikte eind 2017 de 250%-grens aan. Dat meldt een rapport van de Chinese centrale bank People’s Bank of China (PBOC). Dat is hoog, maar de stijging bedroeg slechts 2,7%: een duidelijk signaal de dat Chinezen op de kredietrem trappen. De afgelopen vier jaren lag dat groeicijfer op 13,5%. Op bedrijfsniveau zakte het percentage krediet afgezet tegen het bnp zelfs. De groei zit hem nog in de particuliere hoek waarbij vooral vastgoedfinancieringen en schaduwbankieren belangrijk zijn. De PBOC stuurt aan op een geleidelijke afbouw van het schuldenpercentage, waarbij de economische groei op 6,5% wordt gehouden. Bij een lager groeigetal zal de PBOC gewoon weer extra monetair stimuleren.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel