Verschillende inflatieniveaus in VS en China

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Verschillende inflatieniveaus in VS en China

Verschillende inflatieniveaus in VS en China

11 april 2018
Het economisch momentum in China neemt af. Amerikaanse MKBers minder positief gestemd.

Het economisch momentum in China neemt af. Amerikaanse MKB’ers minder positief gestemd.

Prijzen in China onder druk

De stijging van de Chinese producentenprijzen remde in maart af tot 3,1% op jaarbasis. Een stevige vertraging ten opzichte van de 3,7% in februari. Dit duidt op een afnemend economisch momentum In China. De lagere kredietgroei is noodzakelijk om de balansen bij bedrijven gezonder te maken, maar dat kost nu eenmaal economische groei. Een andere remmende factor is het voorzichtig laten leeglopen van de vastgoedbubbel. Bouwnijverheid bepaalt indirect 20% van de Chinese economische groei. De lagere bouwactiviteit wordt de komende tijd voelbaarder in de economie.

De Chinese consumentenprijsinflatie kwam in maart uit op 2,1% op jaarbasis. De verwachting van economen lag met 2,6%. behoorlijk hoger. Dit is een teken dat de binnenlandse vraag naar goederen niet al te uitbundig is. En wat zijn de effecten  van een mogelijke handelsoorlog op de prijzen? Die zijn naar verwachting beperkt, aldus de meeste economen.

Voor de tweede jaarhelft voorzien we een stabilisatie van de consumentenprijzen. Producentenprijzen kunnen door de scherpe concurrentie verder onder druk komen. Dat betekent dat China de mondiale inflatie niet zal aanwakkeren. Sterker nog, mogelijke plannen van de overheid om de Chinese munt yuan in waarde te laten zakken, zal de mondiale inflatie extra drukken. Daar zijn de centrale bankiers in de EU en Japan niet blij mee.

Inflatie VS in aantocht

Het economische sentiment bij  het Amerikaanse midden- en kleinbedrijjf (MKB) maakte in maart een stevige terugval. Dat blijkt uit een rapport van de National Federation of Independent Business (NFIB). De recente belastingverlagingen leidden niet tot hogere investeringen bij het MKB, ook niet richting de toekomst. Mogelijk is de bescheiden bestedingsgroei van de burger daar debet aan.

Op de arbeidsmarkt neemt de krapte toe. Van de bedrijven heeft 35% problemen om vacatures in te vullen. Dat is bijna een recordstand. Het bieden van hogere lonen is de gekozen oplossing. De verwachting is dat de loongroei aantrekt naar 3,5% op jaarbasis. En dat jaagt de inflatie aan. Hogere loon- en inkoopkosten kunnen in toenemende mate doorberekend worden aan de eindklant, stellen steeds meer MKB'ers. Iets waaraan het tot nu schortte. Voor de Fed is dit een belangrijke boodschap, die zal mogelijk meer renteverhogingen doorvoeren dan de verwachte twee.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel