Tussenstand na tweede rondes

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Tussenstand na tweede rondes

Tussenstand na tweede rondes

05 april 2018
De Chinese tegenstoot in het handelsconflict met de VS kwam snel door; na twee serieuze rondes handelsboksen is het tijd voor een time-out en opmaak van de puntenstand. Overigens verliezen de financiële markten sneller de interesse in het (schijn)gevecht. Verder zien we dat Europese inflatie zeer tam is en blijft en dat in de VS de economie crescendo draait. Vooral op het gebied van werkgelegenheid.

De Chinese tegenstoot in het handelsconflict met de VS kwam snel door; na twee serieuze rondes handelsboksen is het tijd voor een time-out en opmaak van de puntenstand. Overigens verliezen de financiële markten sneller de interesse in het (schijn)gevecht. Verder zien we dat Europese inflatie zeer tam is en blijft en dat in de VS de economie crescendo draait. Vooral op het gebied van werkgelegenheid.

Tussenstand na tweede rondes

De Chinezen pareerden gisteren snel de nieuwe VS-importtarieven en dat geeft aan dat het menens is. Een bedrag van $ 50 miljard aan Amerikaanse importen krijgt te maken met een 25% importheffing. Het pakket heffingen spitst zich wel toe op specifieke items als sojabonen, vliegtuigen en auto’s. De genomen maatregelen stellen economisch gezien niet al te veel voor. De hogere importrekening voor de VS jaagt de inflatie slechts met 0,1% extra aan. Richting China wordt door de VS slechts 2,1% van de totale exportwaarde uitgevoerd. Maar door de concentratie van Chinese maatregelen wordt de vliegtuig-, landbouw en autosector wel harder geraakt.

Tot op heden blijven het plaagstootjes die pas later effectief worden. Op 15 mei vindt er in de VS een publieke hoorzitting plaats over de voorgestelde importtarieven. Dus dat geeft even tijd in dit dossier. Mogelijk draait de interesse van de financiële markten volgende week meer richting de kwartaalcijfers. Die zijn naar verwachting prima in de VS. Dat kan de aandelenmarkten in een rustiger vaarwater brengen. Wat voor ons ook reden is om het aandelenbelang in het beleggingsbeleid ongewijzigd te laten.

Inflatie eurozone aanhoudend zwak

De, voor voedsel en energie geschoonde, kerninflatie voor consumenten bleef onveranderd liggen op 1,0% op jaarbasis in maart. Dat cijfer is zeer gematigd en staat nog mijlenver af van de beoogde 2%-doelstelling van de ECB. Richting de toekomst zit er een marginale stijging in het vat, waarbij in 2019 ergens structureel de 1,5%-grens op jaarbasis worden gepasseerd. Vanuit de inflatiehoek is er op korte termijn geen dreiging te verwachten voor het monetaire beleid van de ECB. Die zal de boel ook rustig op zijn beloop laten, is de verwachting. Een verhoging van beleidsrente is daarmee ook ver weg.

Het werkloosheidspercentage in de eurozone over februari stemt hoopvol. De daling van 8,6% naar 8,5% in februari geeft de euroburger simpelweg meer koopkracht. Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen. De prestaties van de kernlanden op dit vlak zijn beduidend beter dan in de periferie. In Spanje staat het percentage werklozen op 16,1% en in Italië op 10,9%, een groot verschil met de 3,5% van Duitsland. Een tweede opmerking is dat er meer mensen werkzaam zijn, maar niet met het gewenste aantal uren. Deze component aan verborgen werkloosheid zorgt ervoor dat loonstijgingen beperkt blijven de komende tijd.

Amerikaanse arbeidsmarkt presteert wederom sterk

Het banenrapport van de salarisstrookverwerker ADP meldde een toename van 241.000 banen in de private sector. Wederom een zeer fors getal dat wijst op een voortgaand sterke arbeidsmarkt. Ook goed te zien dat de toegenomen werkgelegenheid zich voordoet in de beter betalende sectoren van de Amerikaanse economie.

Dienstensector VS gonst van activiteit

Het inkoopmanagersindexcijfer (ISM) voor de Amerikaanse dienstensector kwam in maart uit op 58,8 punten, in lijn met de verwachting. Ten opzichte van februari een lichte teruggang, maar nog steeds ruim voldoende om de economische groeidoelstelling voor de VS van tussen de 2,5% en 3,0% voor 2018 te behalen. Overeenkomstig met het ADP-rapport zagen we de component werkgelegenheid zich krachtig ontwikkelen afgelopen maand.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel