Tegenvallende economische cijfers in VS en Duitsland

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Tegenvallende economische cijfers in VS en Duitsland

Tegenvallende economische cijfers in VS en Duitsland

09 april 2018
Het Amerikaanse banenrapport liet misser zien en Duitse productie bleef stevig onder de maat.

Het Amerikaanse banenrapport liet misser zien en Duitse productie bleef stevig onder de maat.

Matig banenrapport VS

De Amerikaanse economie groeide in maart met slechts 103.000 banen (exclusief landbouw). Dat is een fikse misser ten opzichte van de gemiddelde verwachtte groei van 200.000 banen. Het wispelturige weer werd direct als zondebok aangewezen. Maart kent een historie van tegenvallende banencijfers, ook dit jaar zagen we de banen in bijvoorbeeld de bouw met 15.000 stuks krimpen. In februari was er nog een toename van 65.000. De financiële markten reageerden gelaten op deze misser.
De lonen lopen langzaam verder op. Dat blijkt uit de loonstijging van 0,3% op maandbasis. Op jaarbasis ligt de loongroei nu op 2,7%. Dat is nog gematigd, maar zal de komende maanden snel richting de 3% kruipen. Vanuit dit perspectief zal de Fed het ingeslagen pad van renteverhogingen volgen en mogelijk nog voor het jaareinde drie extra verhogingen doorvoeren.

Fed-voorzitter Powell hint op renteverhogingen 

Volgens Fed-baas Jerome Powell is het groeitempo van de Amerikaanse economie hoog genoeg en zijn daarom meerdere renteverhogingen gerechtvaardigd. In zijn eerste speech over de Amerikaanse economie benadrukte Powell de aanhoudend krachtige arbeidsmarkt. De groei van de lonen trekt iets aan maar blijft gematigd en de bekende Fed-doelstelling van 2% inflatie op inflatie komt meer en meer onder handbereik. De taal van Powell is duidelijk meer 'hawkish' dan die van zijn voorganger Janet Yellen. Powell laat de renteverhogingen minder afhankelijk zijn van inflatie-ontwikkelingen dan Yellen. Dat vergroot de kans op rentestappen.

Duitse industriële productie onderuit in februari

De daling van 1,6% van de Duitse industriële productie in februari was een stevige domper, omdat economen vooraf rekenden op een stijging van 0,3%. In het februaricijfer zaten abnormale weersinvloeden verdisconteerd, maar de rode draad was wel een over een brede linie minder rapport. Februari verliep voor de Duitse economie niet echt vlotjes en de detailhandelsverkopen waren ook al aan de magere kant. Ook de eerste indicaties voor maart houden niet echt over. Wij denken dat het zwakkere groeitempo van tijdelijke aard is en zich beperkt tot het eerste kwartaal. Afgaande op de voorspellende economische factoren moet dit jaar voor de eurozone een economische groei van tegen de 2,5% haalbaar zijn.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel