Snellere en groter aantal renteverhogingen in de VS

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Snellere en groter aantal renteverhogingen in de VS

Snellere en groter aantal renteverhogingen in de VS

12 april 2018
De notulen van de Fed winden er geen doekjes om. Kans op vier renteverhogingen in 2018.

De notulen van de Fed winden er geen doekjes om. Kans op vier renteverhogingen in 2018.

Fed-neuzen dezelfde kant op

Alle Fed-leden zijn overtuigd van een economie die steeds sterker wordt en een aantrekkende inflatie in de komende maanden. Het is vooral de arbeidsmarkt die onverminderd krachtig presteert. Maandelijks komen er gemiddeld 200.000 banen bij en de lonen stijgen mogelijk met meer dan 3% op jaarbasis. Dat verbetert de koopkracht van de Amerikanen. Volgens de Fed-leden blijven die gunstige condities op de arbeidsmarkt voortduren. Het werkloosheidspercentage kan daarbij terugzakken van 4,1% in maart tot 3,6% eind 2019.

Dit positieve vooruitzicht voor de arbeidsmarkt plus de sterkere economische groei jagen de (loon)inflatie aan, stelt de Fed. De laatste notulen van de Amerikaanse centrale bank stonden daarom nadrukkelijk stil bij de vrees voor een oververhitting van de economie. Een duidelijk signaal dat de Fed dit uiterst vervelende economische scenario wil voorkomen. De dreigende oververhitting sluit weer naadloos aan bij de eerdere opmerkingen over inflatie van Fed-baas Jerome Powell. Die wenst inflatie liefst al op voorhand te bestrijden en niet te wachten tot de geest uit de fles is.

De kans op snellere en een groter aantal verhogingen van de Amerikaanse is gegroeid door de algemene consensus binnen de Fed. De economische groei is daarbij sterk(er) bepalend dan voorheen. Voormalig Fed-baas Yellen keek meer naar de inflatietrend. En ja, de kans op een totaal van vier verhogingen voor 2018 is hierdoor reëler.

Amerikaanse consumentenprijzen tonen gemengd inflatiebeeld

De consumentenprijzen in de VS daalden in maart 0,1% op maandbasis. De lagere brandstofprijzen waren hiervoor verantwoordelijk. Een geheel ander beeld laat de 'kerninflatie' zien. Dit voor energie en voedsel geschoonde inflatiecijfer liet een prijsstijging van 0,2% zien en op jaarbasis rolde er zelfs een pittige 2,1% stijging uit de bus. Is dit dan het juiste inflatiebeeld. Helaas niet door allerlei incidentele aanpassingen.

Maar kijken we meer in detail naar de kerninflatiecijfers dan is toch een duidelijke licht opwaartse trend consumentenprijzen waar te nemen. Het Amerikaanse Labor Department meldde eerder deze week dat de producentenprijzen in maart harder dan verwacht stegen. Het Amerikaanse MKB verwacht de komende maanden hogere verkoopprijzen en ziet de loongroei versnellen. Allemaal componenten die de inflatie laten groeien. Een extra 'inflatie-impuls' kan nog komen van eventuele importheffingen. Ook vanuit de inflatiehoek komt er meer bijval voor de Fed om sneller de beleidsrente op te krikken.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel