Ontspanning in mondiale handelsdossiers

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Ontspanning in mondiale handelsdossiers

Ontspanning in mondiale handelsdossiers

10 april 2018
Xi Jinping is niet uit op een handelsoorlog met de VS, en NAFTA boekt vooruitgang.

Xi Jinping is niet uit op een handelsoorlog met de VS, en NAFTA boekt vooruitgang.

De Chinese president Xi Jinping is niet uit op een handelsoorlog met de VS. Hij stelt China meer open voor buitenlandse producten en gaat intellectueel eigendom beter beschermen. Een ander slepend 'handelsdossier', de verlenging de Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA, boekt vooruitgang. Deze ontspanningen brengt deze ochtend opluchting op de financiële markten.

Verzoenende woorden van Chinese zijde 

De strategische en economische speech van Xi Jinping op het Boao Forum had een verrassende uitkomst. De lagere importtarieven voor auto's' en hogere import van producten vielen op. Vooral bij consumenten is de Chinese vraag maar buitenlandse goederen groot. Nu de consumptie een steeds groter deel van de economie uitmaakt moeten de grenzen simpelweg verder open.

China is niet op zoek naar een structureel handelsoverschot, stelde Jinping en is groot voorstander van een verdergaande globalisering. Dat is in ieders belang. Ook beloofde hij dat de rechten van buitenlandse ondernemingen in China in de toekomst beter worden beschermd. Het Aziatische Boao Forum is de tegenhanger van de Westerse Davos-conferentie.

Jingping doet met zijn toezeggingen een handreiking naar de VS. Er komt ruimte voor onderhandelingen, iets waar de Amerikaanse president Trump zondag ook al op zinspeelde. Een uitruil van diverse handelsbelangen tussen de VS en China komt hiermee dichterbij. China toont zijn goede wil en Trump behaalt zijn 'overwinning' op China en lost daarmee een verkiezingsbelofte in. Eind goed, al goed. Maar dat neemt niet weg, dat verbaal geweld van beide partijen de financiële markten (tijdelijk) kunnen verstoren.

NAFTA-akkoord in de maak

Volgens ingewijden gaat het uiteindelijk de goede kant op met de onderhandelingen over een nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag. Er is een kans van 80% dat er begin mei een nieuw verdrag ligt.

Een groot struikelblok is de grote invoer van auto 's en onderdelen uit Mexico. Zo zijn er dit jaar vanuit Mexico al 600.000 auto's de VS binnengekomen. De productie in Mexico is een stuk goedkoper en dat berooft de VS van banen, aldus president Trump. Eventuele importheffingen maken de nieuwprijs van een auto meer dan 10% duurder en daar zijn autofabrikanten niet blij mee.

Er is haast geboden om het NAFTA-dossier af te werken. Deze zomer zijn er in Mexico verkiezingen en de presidentskandidaat die aan kop gaat in de peilingen heeft een andere kijk op de NAFTA-zaak. Hij wil de immigratiepolitiek erbij betrekken. Dat is een no-go voor de VS.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel