Luc Aben blikt vooruit - 'Events, dear boy, events'.

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben blikt vooruit 039Events dear boy events039

Luc Aben blikt vooruit - 'Events, dear boy, events'.

16 april 2018
Gebeurtenissen op het geopolitieke wereldtoneel kapen steeds meer de aandacht van beleggers.

Gebeurtenissen op het geopolitieke wereldtoneel kapen steeds meer de aandacht van beleggers.
 

Het inschatten van de kans op verdere escalatie van de handelsdiscussie tussen de Verenigde Staten en China of de situatie in Syrië is moeilijk. We gaan er bij het handelsdossier vanuit, dat er uiteindelijk een compromis uit de bus komt. Tegelijkertijd beseffen we ons, dat op enig moment in het onderhandelingsproces de politieke logica de economische ratio kan verdringen. Het verloop kan dan alle kanten op.
Hetzelfde geldt voor Syrië en andere - al dan niet sluimerende - internationale kwesties. Die worden bij uitstek door politieke calculaties gestuurd. Met bovendien een grote afhankelijkheid van toevallige, onvoorziene gebeurtenissen. De Brits ex-premier Harold Macmillan vatte het decennia geleden al kernachtig samen. Op de vraag wat hij het meest vreesde, antwoordde hij: ‘events, dear boy, events.’
In het geval van politieke stress op financiële markten zijn goud, staatsobligaties of valuta zoals de Zwitserse frank, Japanse yen en Amerikaanse dollar traditionele toevluchtsoorden. Spanningen in het Midden-Oosten werken vaak ook positief uit op de olieprijs. Die wordt momenteel extra ‘politiek’ ondersteund door de verwachting dat Trump binnen een aantal weken de nucleaire deal met Iran kan opblazen.

Amerikaanse consument

Ondertussen loopt de economische agenda gewoon door. Het belangrijkste Amerikaanse cijfer in de komende dagen zijn de detailhandelsverkopen over de maand maart. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen brokkelt lichtjes af, onder meer door nerveuzere beurzen. Maar het blijft pronken op een hoog niveau. De verwachting is dat de uitgaven zullen aantrekken. De laatste maanden vielen die wat tegen. Maar de belastingverlaging en sterke arbeidsmarkt bieden perspectief op een hoger toerental voor deze motor van de economie.

Snelle Chinezen

Traditioneel is China zeer snel met de publicatie van economische groeicijfers op kwartaalbasis. Opvallend genoeg krijgen die achteraf nooit een herziening. Dat roept vraagtekens op over de geloofwaardigheid. Dinsdag krijgen we het groeicijfer over het eerste kwartaal. Ongetwijfeld ligt dat in de buurt van de verwachte 6,7% groei tegenover een jaar terug.
De Chinese economie is de afgelopen maanden opvallend resistent gebleken, net als andere opkomende markten. Met name in Europa hebben we zorgen of de economische piek al weer achter ons ligt, maar daar valt in de opkomende markten tot nu toe weinig van te merken. Dat is een belangrijke reden waarom we in ons beleggingsbeleid op dit moment het accent op aandelen blijven leggen. Groeilanden zijn een belangrijke thermometer voor de wereldwijde economische temperatuur. Die blijft per saldo aangenaam.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel