Lichte afzwakking van de Amerikaanse industriële activiteit

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Lichte afzwakking van de Amerikaanse industrile activiteit

Lichte afzwakking van de Amerikaanse industriële activiteit

03 april 2018
De Amerikaanse industriële inkoopmanagersindex (ISM) daalde in maart licht over een brede linie. Geen nood, bij de huidige lagere stand groeit de industrie nog steeds krachtig. In China zien we een verzwakking optreden in de industriële activiteiten bij het midden-en kleinbedrijf. Het inkoopmanagersindexcijfer van Chinese onderzoeksbureau Caixin daalde in maart tot de laagste stand van dit jaar. In Duitsland bleef de inflatie onder controle.

De Amerikaanse industriële inkoopmanagersindex (ISM) daalde in maart licht over een brede linie. Geen nood, bij de huidige lagere stand groeit de industrie nog steeds krachtig. In China zien we een verzwakking optreden in de industriële activiteiten bij het midden-en kleinbedrijf. Het inkoopmanagersindexcijfer van Chinese onderzoeksbureau Caixin daalde in maart tot de laagste stand van dit jaar. In Duitsland bleef de inflatie onder controle.

Lichte daling van industriële activiteit in de VS
De daling van het industriële ISM inkoopmanagersindexcijfer tot 59,3 indexpunten in maart (stand februari: 60,8) deed zich in vele belangrijke componenten van het indexcijfer voor. De nieuwe orderinstroom zakte terug waarbij verrassend genoeg ook de exportorders een tikje kregen.             De werkgelegenheidscomponent zocht eveneens een iets lager niveau op. Het is allemaal niet rampzalig want het ISM industriële indexcijfer correspondeert nog steeds met een economische groei van rond de 4% voor de VS. En dat is voldoende hoog.

Verder noemenswaardig was de sterke opgang van de betaalde inputprijzen voor de industrie, die zijn inmiddels aanbeland op het hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar. De relatief zwakke dollar, maar ook de ingestelde importtarieven op staal en aluminium zijn volgens de geënquêteerden voelbaar. Wij denken dat het uiteindelijke effect op de consumentenprijzen meevalt en dat de inflatie onder controle blijft.

Chinese industriële activiteit laten verdeeld beeld zien

Het private Chinese onderzoeksbureau Caixin meldde een onverwachte verzwakking van de industriële activiteit bij de kleine en middelgrote fabrikanten in maart. Overigens was het afgelopen zaterdag gemelde officiële cijfer van de overheid (dat zich focust op de grotere staatsbedrijven) juist weer wat sterker dan verwacht. Een vertroebeld beeld, maar economen hechten veel waarde aan het onafhankelijke Caixin-rapport.

Daarin werd duidelijk verwezen naar een afnemende orderinstroom vanwege een mindere vraag vanuit het buitenland. Ook zijn fabrikanten voorzichtiger met voorraadopbouw uit angst om te blijven zitten met volle magazijnen. Over de mogelijke escalatie van het handelsconflict met de VS maken fabrikanten zich nog niet al te druk.
De Chinese economie staat voor een aantal grote uitdagingen, naast de opgelopen handelsspanningen dringt ook het schuldendossier zich op. President Xi Jinping drong gisteren aan op een versnelde schuldenafbouw bij lokale overheden en staatsbedrijven. Het financiële systeem moet snel gezonder worden om eventuele klappen te kunnen opvangen. Ook deze schoonmaak kost geld en economische groei. Desalniettemin gaan wij ervan uit dat de economische groei dit jaar netjes op de 6,5% uitkomt. Hierop zal Beijing nauwkeurig (bij)sturen.

Duitse inflatie blijft onder controle

De voorlopige Duitse inflatiecijfers over maart laten een stijging zien tot 1,5% op jaarbasis, in februari werd nog een stand van 1,2% genoteerd. De boosdoeners zijn de volatiele componenten voedsel en energie. Hoewel de kerninflatie nog niet beschikbaar zijn, leert enig rekenwerk dat de geschoonde kerninflatie waarschijnlijk zeer bescheiden blijft met 1,3% op jaarbasis in maart. Wij gaan ervan uit dat dat de inflatie de komende maanden fractioneel oploopt. We benadrukken nogmaals dat de ECB niet snel in actie hoeft te komen en dat een eventuele eerste beleidsrenteverhoging al stiekem meer richting 2020 wordt doorgeschoven.  
 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel