Help, de rente in de VS op 3%

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Help de rente in de VS op 3

Help, de rente in de VS op 3%

25 april 2018
De Amerikaanse tienjaarsrente op 3% . Dat gaf wat deining, maar geen reden tot paniek.

De Amerikaanse tienjaarsrente op 3% . Dat gaf wat deining, maar geen reden tot paniek. 

In het kort:

De Amerikaanse tienjaarsrente doorbrak dinsdag de 'magische' grens van 3%. Voor het eerst sinds eind 2013. Het komt niet helemaal als een verrassing, want al enige tijd zien we – meer – signalen die wijzen op aantrekkende inflatie en een herstel van de economisch groei.

Is 3% vervelend? Op korte termijn is er even een schrikeffect. Maar een tienjaarsrente die naar verwachting rustig en geleidelijk oploopt naar 3,5% hoeft geen probleem te zijn bij een voldoende groeiende economie. Dan zijn de hogere rentelasten voor burgers en beleggers te verteren. In dat laatste geval bijvoorbeeld doordat bij een groeiende economie de winst per aandeel vaak versterkt oploopt.
Het wordt een ander verhaal als de economie vertraagt. Een stagnerende economie bij een oplopende inflatie is een uiterst vervelend scenario. In dat geval kunnen centrale bankiers minder putten uit de monetaire gereedschapskist. Het verlagen van de beleidsrente is in dit scenario not done. Eerder wel het tegenovergestelde, om de inflatie te beteugelen wat ten koste gaat van groei. Beleggers focussen zich nu meer en meer op de richting van de  economische cyclus: waar gaan de inflatie en groei heen. 

Duits ondernemersklimaat licht ondermaats

Het Duitse ondernemersklimaat voldeed in april net niet aan de verwachtingen. Dat blijkt uit de index van het onderzoeksinstituut Ifo. De ondervraagde ondernemers gaven de huidige condities en de verwachtingen voor de komende zes maanden een lagere beoordeling. De teruggang was bij  bijna alle sectoren in de Duitse economie te zien. Nog steeds zit de schrik voor een handelsoorlog er stevig in bij Duitse ondernemers. Dat is niet raar gezien de grote afhankelijkheid van exporten. Wij denken dat die vrees overdreven is.
De huidige stand van de Ifo-index van 102,1 punten correspondeert met een economische groei van 2,2%. Daarmee groeit de economie iets onder de doelstelling van tegen de 2,5%. Gezien de flink stijgende lonen in Duitsland en het fiscaal verruimende beleid van de overheid kan de groei zich de komende paar kwartalen herpakken. Maar de risico's voor de groeiverwachting zijn duidelijk verschoven naar de onderkant. Voor de ECB is het wederom een teken om uiterst voorzichtig te zijn met verkrapping van het monetaire beleid. Dat 'dovish' geluid zal morgen doorklinken bij de ECB-vergadering.

Vertrouwen Amerikaanse consumenten torenhoog

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen trok in april opnieuw aan. Dat werd gemeten door researchbureau Conference Board. Het herstel was daarbij groter dan voorzien en het juk van de handelszorgen is blijkbaar afgegooid. De drijvende factor achter het herstel is de sterke arbeidsmarkt. De Amerikanen hebben meer banen en betere inkomensperspectieven. Ook geeft een recordaantal respondenten aan op zoek te gaan naar een koopwoning.
Het goede cijfer geeft illustreert dat de huishoudelijke bestedingen de komende maanden kunnen gaan versnellen. Die bleven wat achter in de eerste maanden van het jaar. Consumptie is zeer belangrijk voor de Amerikaanse economie en bepaalt voor bijna 70% het bruto nationaal product.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel