Handelsconflict tussen VS en China op scherp gezet

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Handelsconflict tussen VS en China op scherp gezet

Handelsconflict tussen VS en China op scherp gezet

04 april 2018
Het handelsconflict tussen China en de VS wordt op scherp gezet, maar gelukkig schieten de financiële markten niet echt in de stress. De VS kondigde een 25% importtarief af op 1.300 Chinese producten vanwege Beijings praktijken op het gebied van intellectuele rechten. China zal spoedig met een gepast antwoord komen. De Japanse centrale bank bespreekt intern hoe het extreem ruime monetaire beleid kan worden verminderd. Die vermindering is overigens niet direct aan de orde.

Het handelsconflict tussen China en de VS wordt op scherp gezet, maar gelukkig schieten de financiële markten niet echt in de stress. De VS kondigde een 25% importtarief af op 1.300 Chinese producten vanwege Beijings praktijken op het gebied van intellectuele rechten. China zal spoedig met een gepast antwoord komen. De Japanse centrale bank bespreekt intern hoe het extreem ruime monetaire beleid kan worden verminderd. Die vermindering is overigens niet direct aan de orde.

Handelsconflict tussen VS en China escaleert

De VS zet een nieuwe stap in het handelsconflict en kondigde een 25% importtarief af op 1.300 Chinese producten vanwege Beijings praktijken op het gebied van intellectuele rechten. Het betreft een tegenwaarde van $ 50 miljard aan ingevoerde Chinese hightechproducten. Er gaat nu een periode in van dertig dagen waarin bedrijven en burgers feedback/bezwaren kunnen maken. Eind mei komen dan de definitieve maatregelen naar buiten. De Chinezen hebben aangekondigd vergelijkbare maatregelen te treffen qua omvang en impact.

Het wedstrijdje 'ver plassen' tussen China en de VS gaat gewoon verder. De financiële markten lijken te wennen aan de handelsretoriek en blijven er betrekkelijk kalm onder. Toch is de situatie gevaarlijk. Ondanks dat de VS veel meer importeert dan China en daarmee in het 'voordeel' is, is de relatie omvangrijker. De Chinezen zijn bijvoorbeeld een belangrijke financier van de Amerikaanse staatsschuld. Een terugtrekkende Chinese beweging op dit vlak raakt de VS direct.

Geldkraan meer dicht in Japan?

Daarvan is nog absoluut geen sprake. De economische groei is opgekrabbeld, maar blijft kwetsbaar. De groeimotor, de exportsector, wordt bedreigd door de handelspolitiek van Trump. Bovenal is de inflatie nog lang niet op de gewenste niveau van 2,0% op jaarbasis. Jaarlijks koopt de centrale bank voor $ 720 miljard aan financiële titels op, waarbij vooral Japanse staatsleningen gevraagd zijn, een beleid wat niet houdbaar is. Binnenkort wordt de voorzitter van de Japanse centrale bank, Kuroda, herbenoemd. Daarmee zal ook het centrale beleid een nieuwe weg inslaan. Vooralsnog gaan wij er vanuit dat het geldkraan onveranderd open blijft de komende tijd en dat het eventueel dichtdraaien van de geldkraan heel ver schot voor de boeg is.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel