Exportgroei van eurozone valt licht terug

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Exportgroei van eurozone valt licht terug

Exportgroei van eurozone valt licht terug

16 april 2018
Europese economische groei blijft hoog. Het Amerikaans consumentenvertrouwen glijdt af.

Europese economische groei blijft hoog. Het Amerikaans consumentenvertrouwen glijdt af.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zakte in april meer terug dan voorzien. Dat blijkt uit een peiling van de Universiteit van Michigan. De indexstand kwam uit op 97,8 punten waar economen rekenden op 100,5 punten. Maar de cijfers zijn voldoende goed om de Amerikaanse consumptie in het tweede kwartaal te laten herstellen.

De handelsperikelen met China houden de Amerikaanse consument bezig. Bijna een derde van de ondervraagde Amerikanen maakt zich hierover zorgen. De arbeidsmarkt is een andere verklaring voor het terugvallende sentiment onder burgers. Die ligt er stevig bij als een dijk, maar de schepping van minder banen in maart laat toch even zijn sporen na. Een opvallende punt zijn de inflatieverwachtingen bij burgers die opvallend genoeg licht terugvielen. Dat is lastig te verklaren, want andere inflatie-indicatoren in de VS wijzen juist op toenemende prijsstijgingen.

De stand van het vertrouwensrapport komt overeen met een reële consumptiegroei van tegen de 4% op jaarbasis in het verleden. Dat cijfer is voldoende hoog. Wij gaan er vanuit dat de Amerikaanse burger zijn bestedingen dit kwartaal gaat opvoeren. In de afgelopen drie maanden kwam de reële consumptiegroei uit op slechts 1,5%.

Minder indrukwekkende handelscijfers eurozone

Het handelsoverschot in de eurozone bedroeg in februari € 21 miljard. Duitsland nam met € 19,2 miljard het leeuwendeel voor zijn rekening. In absolute cijfers bleef het overschot op niveau en alleen de samenstelling ervan verslechterde. De gedaalde importen hielden de boel op peil. Kijken we vooruit dan zien we dat de exporteurs uit de eurozone iets aan marktaandeel verliezen in de wereldhandel. De groei van nieuwe exportorders uit onze regio blijft achter bij die van de wereldhandel. Hierdoor zal de bijdrage van export aan de groei van eurozone-economie terugvallen van 1,2% op jaarbasis in Q4 naar circa 0,8% voor de eerste maanden van dit jaar. Dat is iets minder, maar de verwachte economische groei in onze regio blijft voldoende hoog met tegen de 2,5% voor geheel 2018.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel