Eurozoneburger houdt hand op de knip

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Eurozoneburger houdt hand op de knip

Eurozoneburger houdt hand op de knip

06 april 2018
De detailhandelsverkopen in de eurozone stelden teleur en dat remde de economische groei.

De detailhandelsverkopen in de eurozone stelden teleur en dat remde de economische groei.

Maar niet getreurd, want er gloort herstel.

Het handelstekort van de VS liep in februari op tot $ 57,6 miljard, bijna tot recordniveau. Dat bood schijnbaar inspiratie voor Trump om nog een rondje importheffingen te laten onderzoeken door zijn medewerkers, ditmaal ter waarde van $ 100 miljard aan Chinese goederen. Deze dreiging zorgde voor een daling van de Amerikaanse aandelenfutures (-1,1%). Vervelend want we dachten juist dat er een adempauze was ingelast in het handelsgevecht. Toch gaan we ervan uit dat het gezonde verstand uiteindelijk zal zegevieren. 

Voor vanmiddag staat het belangrijke Amerikaanse banenrapport op de agenda. De lat ligt met een creatie van 198.000 banen niet al te hoog. Zeker omdat we eerder deze week al een sterk banencreatiecijfer zagen vanuit de private sector (ADP-rapport). Dat schept verwachtingen. Verder zal de loongroei wederom beperkt blijven met 2,7% op jaarbasis. Een beter dan verwacht banencijfer met beperkte loongroei geeft de aandelenmarkten opnieuw brandstof.

Amerikaans handelstekort loopt verder op

De Amerikaanse exportgroei bedroeg in februari een krachtige 1,7% maand op maand waarbij er vooral meer auto’s en industriële goederen de landsgrenzen passeerden. De import nam met hetzelfde percentage toe waarbij incidentele uitgaven het cijfer negatief beïnvloedden.

Wat brengt de toekomst voor dit rumoerige handelsdossier? Gelukkig iets meer balans. Economische data wijzen op een aanzwellende exportgroei de komende maanden. De goedkopere dollar, die circa 10% is gedaald ten opzichte van de belangrijkste handelsvaluta, zorgt voor meer exportorders. Daarnaast zal de importgroei minder fel zijn.

Tot slot de het belangrijke tekort met China, dat zit in een langzame oplopende trend en is verantwoordelijk voor bijna de helft van het Amerikaanse handelstekort. Dat is en blijft een beladen onderwerp de komende tijd.

Eurozonegroei loopt deukje op

Wederom een bevestiging dat de economie in de eurozone heeft gepiekt. Ditmaal waren het tegenvallende detailhandelsverkopen over de maand februari. De terugval van 0,1% op maandbasis stond in schril contrast met de verwachte 0,5%-stijging. Ook het eerdergemelde cijfer over januari werd neerwaarts herzien van -0,1% naar -0,3%. De opmerkelijk grote negatieve bijdrage leverden de ingezakte kledingverkopen. Als we kijken naar overige data uit de consumptiesector, moeten we voorzichtig de conclusie trekken dat de consumptiegroei in het eerste kwartaal van 2018 nauwelijks zal zijn gestegen. Dat is een stevige domper voor de economische groei over het eerste kwartaal. We zijn alvast gewaarschuwd. Overigens belooft dat ook niet veel goeds voor aandelen in de Europese retailsector (o.a. kleding).

Vooruitkijkend zijn we positiever over de consumentenbestedingen. Het consumentenvertrouwen is hoog, de werkloosheid zit in een dalende lijn, de inflatie is gematigd en er is beperkte loongroei. Kortom de totale koopkracht van de eurozoneburger zit in de lift en hij steekt goed in zijn vel. Dit jaar moet een groei van de detailhandelsverkopen van 2,5% tot 3,0% mogelijk zijn.

Inkoopmanagersindexcijfer eurozone daalt licht

Het definitieve inkoopmanagersindexcijfer (PMI) voor de eurozone voor maart werd licht neerwaarts herzien tot 55,2 indexpunten. In het eerste kwartaal zien we wel een behoorlijk verval optreden, de indexstand piekte in januari nog op 58,8 punten. Ja, het gaat een tandje lager, maar bij de huidige stand is een economische groei van tegen de 2,5% te verwachten in de eurozone. En dat is voldoende hoog. Wij zien ook nu weer een scherpere economische teruggang in de macrodata van de periferielanden, waarbij vooral Italië het slachtoffer is. Nogmaals een teken dat de onderbuik van de eurozone economisch kwetsbaar blijft bij economische teruggang. Een signaal richting de ECB dat pleit voor een zeer prudent monetair beleid.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel