Economie in eurozone en VS herpakt zich

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Economie in eurozone en VS herpakt zich

Economie in eurozone en VS herpakt zich

24 april 2018
De inkoopmanagersindices in de eurozone en de Verenigde Staten noteren hoger dan verwacht.

De inkoopmanagersindices in de eurozone en de Verenigde Staten noteren hoger dan verwacht.

Economische ontwikkelingen in het kort:

  • Franse en Duitse economie groeien stevig door
  • Economisch herstel in Spanje en Italië is broos
  • Amerikaanse huizenmarkt in de lift

De economie in de eurozone economie lijkt zich te herpakken na de flauwe resultaten in de afgelopen maanden. Dat concluderen wij na de voorlopige samengestelde cijfers van  inkoopmanagers over april. Deze Markit index kwam uit op 55,2 punten en staat daarmee iets boven de door analisten verwachte 54,9 punten. Deze eerste indicatie van de economische voortgang in de eurozone stelt ons gerust. De economie in de eurozone schuift het door Trump gepredikte protectionisme en de sterkere euro terzijde.

Vooral in Frankrijk en Duitsland ging het bovengemiddeld beter. Als we op de inkoopmanagersindices afgaan dan lijkt de Franse economie stevig door te groeien met tegen de 2,5% op jaarbasis. In Duitsland is die groei iets gematigder vanwege de mindere exportgroei. Met stevige loonsverhogingen, meer banen en fiscale stimulering door de overheid wordt de koopkracht van de Duitse consument de komende tijd aangejaagd. Dus een impuls voor de Duitse economie is in aantocht .

De landen in de periferie van de eurozone laten een ander beeld zien. De bovengemiddelde stijgingen van de inkoopmanagersindices van kernlanden Duitsland en Frankrijk vertalen zich naar licht, verder dalende cijfers voor Spanje en vooral Italië. Het geeft aan, dat het economisch herstel broos blijft in de onderbuik van Europa. Temeer een reden dat de ECB uiterst voorzichtig moet manoeuvreren met zijn monetaire beleid. Dichtdraaien van de geldkraan werkt een lagere groei voor deze landen verder in de hand.

Inkoopmanagersindices VS eveneens sterk

Ook in de Verenigde Staten zagen we een betere uitkomst bij de voorlopige inkoopmanagersindices. Zowel de industrie als de dienstensector trokken in april boven verwachting aan. De instroom van nieuwe orders groeide het sterkst sinds maart 2015 en ook de toekomstverwachtingen bij de ondervraagde inkoopmanagers verbeterden aanzienlijk. Deze cijfers zijn een mooie bevestiging dat de Amerikaanse economie het tweede kwartaal beter is gestart. Dat is broodnodig, want het afgelopen kwartaal was erg matig en een herstel werd door economen al ingeprijsd. Die aanname lijkt – gelukkig – uit te komen.

Amerikaanse huizenmarkt in de lift

De verkopen van bestaande woningen in de VS steeg in maart met 1,1% tot een gemiddelde van 5,6 miljoen stuks op jaarbasis. Gerekend was op een stijging tot 5,55 miljoen. Het aanbod van huizen in de VS is krap en gemiddeld staat een huis 30 dagen in de verkoop. Dat is erg kort. Het magere aanbod komt ook tot uitdrukking in de prijzen. In maart koste een bestaande woning gemiddeld $ 250.000 en dat is 5,8% meer dan in maart 2017. Een stijging die tweemaal de loongroei bedraagt. Daarnaast loopt de hypotheekrente in de VS op en is de hypotheekrenteaftrek ingeperkt door de regering Trump. Dat maakt de betaalbaarheid van woningen moeilijker voor burgers en is een minpunt voor de toekomst van de Amerikaanse huizenmarkt. Met uitzicht op een rente die verder stijgt houden wij deze ontwikkeling met argusogen in de gaten.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel