Chinese economische expansie blijft op dreef

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Chinese economische expansie blijft op dreef

Chinese economische expansie blijft op dreef

17 april 2018
Consumenten in China kopen meer. Ook in Amerika blijft consumptie op peil.

Consumenten in China kopen meer. Ook in Amerika blijft consumptie op peil.

Met een economische groei van 6,8% op jaarbasis presteerde China in het eerste kwartaal van 2018 beter dan verwacht. Economen lieten de groeiteller al stoppen op 6,7%. China is het jaar gestart onder het motto: een goed begin is het halve werk. Toch moet wel rekening worden gehouden met een langzame groeivertraging door de nieuwe economische politiek van president Xi Jinping. De kredietverlening aan bedrijven en burgers wordt ingeperkt en dat gaan we later dit jaar terugzien in de vastgoedsector en bij de investeringen in duurzame goederen. Die laatste categorie onderging in maart al een vertraging. De belangrijke Chinese industriële productie klom in maart met 6% jaar-op-jaar en dat is aanzienlijk minder dan in de eerste twee maanden van het jaar.

Wat was wel robuust in de Chinese economie? De Chinese consumentenuitgaven, die waren in maart 10,1% hoger dan een jaar terug. Dat was een stuk beter dan de voorziene stijging van 9,7%. Ook dit past in het plaatje van de Chinese economische transformatie. Stabiele consumentenbestedingen in plaats van volatiele investeringen. Om de Chinezen te laten consumeren is er veel vraag naar buitenlandse producten, waarbij vooral luxe Westerse goederen in trek zijn. De Chinezen zetten de deur voor buitenlandse producten juist open.

De stappen die China zet om te komen tot een kwalitatief betere en duurzamere economische groei juichen we toe. De economische groeidoelstelling van Beijing voor dit jaar is 6,5% en die blijft onder handbereik. Met monetair gas geven en remmen zal de overheid de economie de komende tijd op het juiste groeipad houden.

Amerikaanse detailhandelsverkopen tonen herstel

De voor volatiliteit gecorrigeerde detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten lieten in maart een plus van 0,4% zien (op maandbasis). Dat is netjes en duidt op een aankomend bestedingsherstel bij de consument. Dat is hard nodig, want de eerdere maandcijfers over de detailhandelsverkopen kregen een neerwaartse correctie aan de broek. We moeten vrezen dat de reële consumptie in het eerste kwartaal slechts met circa 1,0% is gestegen. Dat zet een stevige rem op de economische groei in het eerste kwartaal die naar verwachting rond een matige 2,0% op jaarbasis gaat uitkomen. We zijn gewaarschuwd. Toch gaan we voor het lopende kwartaal uit van aantrekkende detailhandelsverkopen in de VS. De aanhoudend sterke arbeidsmarkt, meer bestedingsruimte door de belastingverlagingen en het nog solide consumentenvertrouwen zijn daarbij de drijfveren.

Industriële activiteit regio New York op lager toerental

Nog steeds zitten de industriële activiteiten in de regio New York in april in de groeimodus. Wel wordt er iets gas teruggenomen. De graadmeter Empire State index zakte tot 15,8 punten, wat 7 punten lager is dan het niveau in maart. Een opmerkelijk verval liet de component 'nieuwe orders' zien, wat duidt op een zwakkere industriële activiteit in de komende tijd. Ook de werkgelegenheid maakt een pas op de plaats: een kleinere toename van banen en langere werkweken. De piekbelasting wordt ingevuld met langere werkweken in plaats van extra personeel.

Een vervelende misser liet de component ‘toekomstverwachtingen’ zien. Het optimisme onder fabrikanten voor de komende zes maanden ging hard onderuit en noteert de laagste stand in de afgelopen twee jaar! Dat is een aandachtspunt, omdat dit de eerste meting onder fabrikanten is na de ‘escalatie’ van het handelsconflict met China. Wat betreft de prijsontwikkelingen voorzien fabrikanten hogere prijzen aan zowel de inkoop- als verkoopkant. Dat onderstreept de aanwakkerende inflatie in de VS.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel