Wall Street sluit februari in stijl af

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Wall Street sluit februari in stijl af

Wall Street sluit februari in stijl af

01 maart 2018
In de twee laatste handelsuren ging Wall Street weer fors onderuit zonder directe aanleiding. Daarmee werd de volatiele maand februari in stijl afgesloten. Het voorlopige consumenteninflatiecijfer in de eurozone liet een licht dalend verloop zien in februari. Dat was op voorhand voorzien door economen.

In de twee laatste handelsuren ging Wall Street weer fors onderuit zonder directe aanleiding. Daarmee werd de volatiele maand februari in stijl afgesloten. Het voorlopige consumenteninflatiecijfer in de eurozone liet een licht dalend verloop zien in februari. Dat was op voorhand voorzien door economen.

Woorden Fed-baas Powell galmen na

Wat valt te verwachten van de Fed de komende paar maanden? En komt Powell te hulp als Wall Street stevig corrigeert? Die onzekerheid bij beleggers jaagt koersbewegingen aan. De wat meer genuanceerde graadmeter, de tienjaarsrente in de VS, zakte rustig terug tot 2,86%. Aan het rentefront heerst er duidelijk minder stress.

De Amerikaanse economie groeide over het vierde kwartaal met 2,5% op jaarbasis en dat is iets minder dan de eerder voorziene 2,6%. Verder zien we in de VS de huizenmarkt opnieuw afkoelen. De voorlopige koopcontracten voor huizen, de pending sales, daalde in januari met 4,7% op maandbasis. Gerekend was op een lichte toename. De condities op de huizenmarkt worden lastiger zeker voor de laagste prijsklassen. De prijzen in dat segment lopen sterk op en oplopende rente maakt huizen minder betaalbaar.

Inflatie eurozone uiterst tam

De stijging van de consumentenprijzen bleef in februari beperkt tot 1,2% op jaarbasis, in januari lag de toename nog op 1,3%. De component voeding duwde het prijspeil iets lager. De zogenaamde kerninflatie geschoond voor voeding en energie bleef stokstijf liggen op 1,0% en dat vonden economen wat magertjes. Hoe kijken we tegen prijsstijgingen aan voor de komende maanden? Die blijven zeer gematigd. De beperkte loongroei heeft weinig effect op de productiekosten. Die hogere lonen worden gecompenseerd door een hogere productiviteit zodat prijsstijgingen niet noodzakelijk zijn. Daarnaast ontbreekt het veel fabrikanten, dienstverleners en retailers aan prjjszettend vermogen. De belangrijke kerninflatie blijft nog lang verwijderd van het beoogde doel van 2,0%. Neemt overigens niet weg dat de ECB volgende week donderdag zal aangeven dat de focus op een ruimer geldbeleid niet langer van kracht is.

Chinese fabrikanten toch optimistischer

De Chinese economie kent de nodige mysteries. Gisteren zagen we dat het sentiment bij de grote fabrikanten behoorlijk verslechterde in februari, het officiële industriële PMI-cijfer wist zich net boven de krimpgrens te handhaven. Vandaag meldde onderzoeksbureau Caixin dat het vertrouwen bij de kleine en middelgrote fabrikanten juist een zesmaands hoogtepunt bereikte. Vooral het vertrouwen in de toekomst is stevig gegroeid en de nieuwe werkvoorraad nam licht toe. Wij houden ons vast aan de gedachte dat de overheid de economie stevig stuurt en die is gebaat bij een stabiele economische groei van 6,5%. En zo zal geschieden.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel