Tienjaarsrente VS weer boven de 2,9%

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Tienjaarsrente VS weer boven de 29

Tienjaarsrente VS weer boven de 2,9%

13 maart 2018
De tienjaarsrente in de VS tikte gisteren weer boven de 2,9%, mede door de zwakke plaatsing van $ 21 miljard aan nieuwe staatsleningen. Verder vragen steeds meer beleggers zich af wat de impact is van die hogere rente. De Amerikaanse olie overspoelt de markt, maar dat zal de olieprijs volgens ons niet echt deren.

De tienjaarsrente in de VS tikte gisteren weer boven de 2,9%, mede door de zwakke plaatsing van $ 21 miljard aan nieuwe staatsleningen. Verder vragen steeds meer beleggers zich af wat de impact is van die hogere rente. De Amerikaanse olie overspoelt de markt, maar dat zal de olieprijs volgens ons niet echt deren.

Tienjaarsrente VS boven de 2,9%

Vandaag staat de consumentenprijsinflatie in de VS op de rol, voor zowel de totale- als de kerninflatie voorzien economen een 0,2%-stijging op maandbasis voor februari. Deze gebeurtenis zette financiële markten in de wachtstand. Een versnelling van die inflatie kan de tienjaarsrente over de 3%-drempel jagen.

En wat voor gevolgen heeft die stijgende rente voor Wall Street?

Uit data van onderzoeksbureau Capital Economics blijkt dat de hogere rente echt impact krijgt op koersniveaus als de winstgroei bij bedrijven afneemt. Op dat moment eisen aandelenbeleggers een hogere risicopremie en waarderen daardoor aandelen lager. Wanneer die winstgroei bij bedrijven afneemt, is de volgende vraag. Dat heeft alles te maken met een verslechterend economisch plaatje (minder banen, inzakkende huizenmarkt) in de VS. Van dat scenario is momenteel nog geen sprake. Integendeel zelfs, door de fiscale stimulering krijgt de economie juist een oppepper. Maar later dit jaar zal de winstgroei wel matigen en dat kan bij een oplopende tienjaarsrente richting de 3,5% in de VS koersdruk geven op aandelen. Maar zover is het allemaal nog niet.

Amerikaanse olie overspoelt de markt

De prijs voor een vat WTI-olie zakte in tot $ 61,- per vat. De oorzaak is de ongebreidelde productie-uitbreiding van schalieolie in de VS. Eind 2017 werd er volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) meer dan 10 miljoen vaten per dag opgepompt. Voor eind 2018 zal de mijlpaal van 11 miljoen vaten al voorbij gestreefd worden. Alleen al in april wordt de dagproductie met 131.000 vaten opgevoerd. Het is vooral de schalieolie die voor de dynamiek zorgt.

Waar gaat al die olie naar toe?

Die blijft niet in de VS, maar verdwijnt vooral naar Azië (China). De exporten lagen tot september 2017 zo rond de 700.000 tot 800.000 vaten per dag. Nu zitten we grofweg op het dubbele. De VS neemt op deze manier de plaats in van OPEC. Een verlaging van de olieprijs kan de Amerikaanse olieproducenten tot de orde roepen. Vooralsnog denken we dat de olieprijs zo rond de huidige niveaus blijft bewegen. Ook OPEC is gebaat bij dit hogere niveau zo van rond de $ 60,- per vat en wenst zelfs een hogere olieprijs, bij monde van Saoedi-Arabië.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel