Snel duidelijkheid over handelsconflict gewenst

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Snel duidelijkheid over handelsconflict gewenst

Snel duidelijkheid over handelsconflict gewenst

26 maart 2018
Afgelopen weekend waren er diverse beschouwingen van topeconomen over het gerezen handelsconflict tussen China en de VS. Niet zo zeer de daadwerkelijke (re)acties vormen een gevaar voor de economieën, meer de mogelijk afwachtende houding van burgers en bedrijven. Snel schakelen is dus gewenst. Verder staan we stil bij de Amerikaanse orders voor duurzame goederen (bedrijfsinvesteringen) en de verkoop van nieuwbouwwoningen. In England vergaderde afgelopen week de centrale bank. Resultaat is dat financiële markten zich moeten opmaken voor een beleidsrenteverhoging.

Afgelopen weekend waren er diverse beschouwingen van topeconomen over het gerezen handelsconflict tussen China en de VS. Niet zo zeer de daadwerkelijke (re)acties vormen een gevaar voor de economieën, meer de mogelijk afwachtende houding van burgers en bedrijven. Snel schakelen is dus gewenst. Verder staan we stil bij de Amerikaanse orders voor duurzame goederen (bedrijfsinvesteringen) en de verkoop van nieuwbouwwoningen. In England vergaderde afgelopen week de centrale bank. Resultaat is dat financiële markten zich moeten opmaken voor een beleidsrenteverhoging. 

Snel duidelijkheid over handelsconflict gewenst

Uiteindelijk zal het gezonde verstand zegevieren in het Chinees-Amerikaanse handelsconflict, daarvoor zijn de belangen te groot. Echter het onderhandelingsproces, het uitruilen van belangen tussen de beide landen, kan verlammend werken in de economie als dat lang duurt. Bedrijven en burgers wachten af en dat betekent vraaguitstel of zelfs -afstel. Dergelijke haperingen vormden vaak de aanleiding tot recessie in het verleden, stelde topeconoom Schiller. Verder waarschuwde Schiller voor de grote verwevenheid van bedrijfsprocessen tussen diverse sectoren in beide landen. Denk bijvoorbeeld aan de IT-sector. Disruptie in de toelevering is zeer lastig op te vangen, omdat er simpelweg geen andere leveranciers zijn voor dergelijke specifieke producten. Ja, beide landen zijn tot elkaar veroordeeld en een snelle oplossing van het conflict is zeer wenselijk om verdere economische schade te voorkomen. Gelukkig weten de Amerikanen dat ook, het staaldossier (importheffingen) wordt zeer voortvarend aangepakt.

Bedrijfsinvesteringen VS aanhoudend sterk

De orders voor duurzame goederen in de VS stegen in februari zelfs 3,1% op maandbasis, waarbij de zeer forse bestellingen van vliegtuigen het beeld positief vertekenden. Halen we alle volatiele componenten uit het cijfer (transport en defensie) dan houden we de bedrijfsinvesteringen over. Dit cijfer nam in februari toe met 7,6% op jaarbasis en dat betekent een aanhoudend fraai groeitempo. Ook de komende tijd blijven de vooruitzichten gunstig. De lage financieringskosten, de fiscale voordelen en de verdere benutting van het productieapparaat stuwen de investeringen de komende kwartalen.

Verkoop nieuwbouwwoning omlaag in VS

De verkopen van nieuwbouwwoningen daalden in februari met 0,6% en dat was de derde maanddaling op rij. Er was eigenlijk gerekend op een stevig herstel van 4,4%, het tempo waarbij op jaarbasis 623.000 nieuwe huizen over de toonbank gaan. Het gemiddelde nieuwbouwhuis is afgelopen jaar 9,7% duurder geworden en doet nu bijna $ 328.000,-. De betaalbaarheid van een nieuwbouwhuis wordt lastiger, de oplopende prijzen en rente zijn hier debet aan. Mede door deze factoren kwakkelt de Amerikaanse huizenmarkt al enige tijd.

Engelse inflatie (en rente) lopen op

De kans dat de Bank of England de beleidsrente in mei verhoogt, groeit met de dag. De veroorzaker is de oplopende inflatie die in februari op 2,7% op jaarbasis lag. Die blijft hoog omdat de lonen stevig omhoog gaan in het VK. De basislonen stegen de afgelopen drie maanden met 2,6% vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Ook de gesloten transitiedeal met de EU over de Brexit haalt onzekerheid weg voor de economie en maakt de weg vrij voor een verhoging van de beleidsrente.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel