Politieke onrust neemt verder af

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Politieke onrust neemt verder af

Politieke onrust neemt verder af

06 maart 2018
De onrust rondom de handelsperikelen tussen de VS en de rest van de wereld neemt weer wat af en in Italië leggen de beleidsmakers zich neer bij de lastige verkiezingsuitkomst. De detailhandelsverkopen in de eurozone vielen in januari onverwachts terug, de beschuldigende vinger werd uitgestoken richting het ongewoon warme weer. En de Amerikaanse dienstensector presteerde in februari uitstekend.

De onrust rondom de handelsperikelen tussen de VS en de rest van de wereld neemt weer wat af en in Italië leggen de beleidsmakers zich neer bij de lastige verkiezingsuitkomst. De detailhandelsverkopen in de eurozone vielen in januari onverwachts terug, de beschuldigende vinger werd uitgestoken richting het ongewoon warme weer. En de Amerikaanse dienstensector presteerde in februari uitstekend. 

En Trump draait weer…

De importtarieven op staal en aluminium worden door Trump plotseling ingezet als wisselgeld bij de NAFTA-onderhandelingen, het Noord-Amerikaanse handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada. Bij een hernieuwd NAFTA-akkoord kunnen importheffingen achterwege blijven voor Canada en Mexico, zei Trump. Er is veel onduidelijkheid over Trumps importheffingen en zijn handelspolitiek. Belangrijke economische adviseurs worden terzijde geschoven. De druk is enorm op de president om zijn snode plannen te laten varen. Zo stelde Goldman Sachs dat de autofabrikanten Ford en General Motors ieder $ 1 miljard meer kwijt zijn aan grondstoffen bij de invoering van de tarieven. Wij gaan ervan uit dat toch het gezonde verstand zal prevaleren.

Italiaanse politieke spaghettibrij nog niet ontrafeld

En dat zal ook nog enige tijd duren. Wie moet er gaan regeren, dat is de grote hamvraag. De winnaars, de populistische partijen, hebben beide geen meerderheid. Dus er zal steun moeten komen van andere partijen, een waarschijnlijk langdurig onderhandelingsproces. Het is zelfs te verwachten dat president Mattarella de volle drie maanden nodig heeft om een besluit te nemen. Dus dat dossier kan even de koelkast in, ook de Italiaanse financiële markten lijken hiermee vrede te hebben. De Italiaanse tienjaarsrente ligt stabiel rond de 2%.  

Detailhandelsverkopen eurozone in lagere versnelling

Met een terugval van 0,1% op maandbasis bleven de detailhandelsverkopen in de eurozone achter bij de veronderstelde stijging van 0,3%. En om dat te bewerkstelligen was ook nog een hogere verkoop van brandstoffen nodig. Het was in januari wel zeer warm en dat drukte de uitgaven aan kleding. Het neemt niet weg dat de consument voorzichtig zijn geld besteedt in een wereld die bol staat van de positieve impulsen (meer banen, iets hogere lonen en een kleine fiscale rugwind). Afgaand op het consumentenvertrouwen bij burgers is een groei van de detailhandelsverkopen te verwachten van 3,5%, momenteel komen we niet verder dan 2,3%.

Dat gezegd hebbende stellen we dat de eurozone het piekniveau qua groei heeft bereikt. Het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer voor februari werd stevig neerwaarts herzien van 57,5 indexpunten naar 57,1 indexpunten, waarbij vooral de Duitse, Franse en Italiaanse cijfers in de vuurlinie lagen. Ja, de eurozone-economie groeit nog steeds voldoende hard, maar de groeiversnelling lijkt er wel uit te zijn. Consolidatie rond de 2,5% jaargroei is het meest waarschijnlijk.

Amerikaanse dienstensector acteert op hoog niveau

De inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector zakte in februari iets terug van 59,9 punten naar een stand van 59,5. Dat is nog steeds erg hoog en geen reden tot zorg. Zeker niet als we naar de onderliggende componenten kijken. De component nieuwe orders steeg sterk door en tikte een twaalfjaarshoogtepunt aan. Alleen de werkgelegenheidscomponent was een negatieve factor. Neemt niet weg dat wij de komende arbeidsmarktcijfers met veel vertrouwen tegemoet zien vrijdag. De banencreatie (exclusief landbouw) kan mogelijk tegen de 250.000 stuks uitkomen in februari.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel