Ontketent Trump een handelsoorlog?

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Ontketent Trump een handelsoorlog

Ontketent Trump een handelsoorlog?

02 maart 2018
Trump speelt een gevaarlijk blufpokerspel met de aankondiging van importtarieven op staal en aluminium. Gezien de felle reacties van bijna de gehele wereld groeit de kans op een handelsoorlog. Dat vooruitzicht is duidelijk negatief voor financiële markten. Maar goed, we rekenen op het gezonde verstand van beleidsmakers in deze casus, want bij escalatie zijn er alleen verliezers.

Trump speelt een gevaarlijk blufpokerspel met de aankondiging van importtarieven op staal en aluminium. Gezien de felle reacties van bijna de gehele wereld groeit de kans op een handelsoorlog. Dat vooruitzicht is duidelijk negatief voor financiële markten. Maar goed, we rekenen op het gezonde verstand van beleidsmakers in deze casus, want bij escalatie zijn er alleen verliezers.

En dan hebben we nog de nieuwe Fed-baas Powell, die blijkbaar weinig goeds kan doen in de ogen van beleggers. Verder is er aandacht voor het sterke PMI-cijfer en het persoonlijke inkomen- en uitgavenplaatje van de gemiddelde Amerikaan.

Handelsoorlog in aantocht?

Hopelijk niet, maar waarschijnlijk voert Trump volgende week het onzalige plan uit om importtarieven te heffen op staal en aluminium. Waartoe leidt dat? Gezien de felle reacties uit diverse economische machtsblokken eveneens tot hogere importtarieven voor Amerikaanse producten.

Maar één vooruitzicht bezorgt beleggers echt kippenvel

Stel dat de Chinezen niet langer massaal Amerikaanse obligaties opkopen? Het (nep)nieuws van begin januari dat de Chinezen mogelijk de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties vertragen of zelfs staken was mogelijk al een ‘schot voor de boeg’. Het bericht sloeg destijds in als een bom op de Amerikaanse obligatiemarkt met een fors hogere rente tot gevolg. En juist dit jaar moet de VS $ 550 miljard meer lenen om de belastingverlagingen te betalen. Hopelijk herinnert Trump zich dit verhaal. Blaffen mag maar bijten niet, daarover is de VS te afhankelijk van het buitenland.

Powells optreden wekt geen vertrouwen

Fed-baas Powell had gisteren een onderonsje met Senate Banking Committee. Hij is nog niet overtuigd van de definitieve stijging van de lonen. En looninflatie ligt niet direct op de loer. De Fed zal geleidelijk de beleidsrente ophogen om het economisch herstel niet in de wielen te rijden. Die taal is een stuk gematigder dan een paar dagen geleden! Powell stelde toen ook dat de economie sterker aantrekt dan verwacht. Kijken we naar de daadwerkelijke cijfers, dan is daar niet iedereen van overtuigd. Kortom, de geloofwaardigheid wordt wat in twijfel getrokken en dat is een doodzonde voor iemand op deze positie. Dat voedt de onzekerheid op de financiële markten. Overigens stellen we dat de financiële markten overdreven reageren op Powells optreden.      

Persoonlijk inkomen- en bestedingen Amerikaanse burger  

De Fed kijkt voor haar beleid nauwgezet naar deze componenten, met speciale aandacht voor de inflatie. Die inflatieontwikkeling bij de persoonlijke bestedingen nam met 0,3% toe op maandbasis. Kijken we naar de inflatieresultaten van de afgelopen drie maanden dan rolt er een 2,1% stijging op jaarbasis uit de bus. En daarmee wordt er voldaan aan de inflatiedoelstelling van de Fed. Nog een extra signaal dat spreekt voor een snelle verhoging van de beleidsrente in maart.Verder zagen we dat het persoonlijke inkomen steeg met 0,4% op maandbasis mede door statische aanpassingen. Nemen we de belastingteruggaven in ogenschouw voor burgers,  goed voor $ 115 miljard in januari, dan steeg het persoonlijke inkomen zelfs met 0,9% op maandbasis. Die belastingteruggave werd wel grotendeels geparkeerd op de spaarrekening. 

Industrieel inkoopmanagersindexcijfer VS ijzersterk

Het industriële ISM-cijfer in de VS steeg door tot een 13-jaarshoogtepunt in februari. De stand van 60,8 punten was verrassend sterk. Gerekend was op een niveau van onder de 59 punten. Het was vooral de werkgelegenheidscomponent die door het dak ging. Afgaand op de hoogte van de werkgelegenheidscomponent zijn er mogelijk 40.000 banen bijgekomen in de industrie afgelopen maand. Op het ‘nieuwe ordervlak’ was het vreemd genoeg wat rustiger qua groei. Maar dat niveau ligt nog op een zeer hoog peil. Wel zagen we de exportorders stevig groeien. Conclusie is dat het cijfer nogmaals de goede gang van zaken bevestigt in de Amerikaanse economie.   

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel