Italiaanse kiezer oordeelt hard

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Italiaanse kiezer oordeelt hard

Italiaanse kiezer oordeelt hard

05 maart 2018
De Italiaanse kiezer lijkt hard af te rekenen met de gevestigde politieke orde. Uit de eerste peilingen blijkt dat de meest extreme partijen, Vijfsterrenbeweging en de Lega, als overwinnaars uit de bus rollen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen blijft opperbest in februari ondanks het tumult op de financiële markten en de stijgende rente, echter het percentage slechtlopende lening loopt op. In China is het National Peoples Congress.

De Italiaanse kiezer lijkt hard af te rekenen met de gevestigde politieke orde. Uit de eerste peilingen blijkt dat de meest extreme partijen, Vijfsterrenbeweging en de Lega, als overwinnaars uit de bus rollen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen blijft opperbest in februari ondanks het tumult op de financiële markten en de stijgende rente, echter het percentage slechtlopende lening loopt op. In China is het National People’s Congress.

Italiaanse politieke landschap blijft verdeeld

Hoewel de extreme partijen als overwinnaars uit de bus komen, blijft het Italiaanse parlement hoogstwaarschijnlijk verdeeld achter. Daaraan zijn beleggers inmiddels gewend en de vermoedelijke uitkomst zal een lange onderhandelingsronde opleveren. Deze uitslag is conform verwachting en zal naar verwachting niet echt stof doen opwaaien. De tienjaarsrente in Italië loopt deze ochtend licht op tot 1,98%.

Amerikaanse consument houdt vertrouwen

De Universiteit van Michigan publiceerde het maandelijkse rapportcijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Daarmee zit het wel snor. Er werd een stevige vooruitgang geboekt waarbij de index de op een na hoogste stand sinds 2004 bereikte. De consument spreekt vol lof over de arbeidsmarkt en ziet nog meer banen in het verschiet. De verwachte loonstijging is gematigd en inflatieverwachtingen bij de burger lopen niet verder op. De hogere rentestanden leiden niet tot minder uitgaven, daarvoor geven de belastingverlagingen genoeg compensatie, stellen de ondervraagden. Kortom, weinig aan het handje, aldus de Amerikaanse burger. De grote aandrijver is de banenmarkt en die zorgt ervoor dat de consumptie met circa 3% zal groeien in 2018. Dat is voldoende goed.

Toename slechtlopende leningen bij Amerikaanse consument

Toch is het niet allemaal koek en ei bij die Amerikaanse consument. De achterstallige betalingen op creditcardschulden piekte aan het eind van 2017 en tikte een zevenjaarshoogtepunt aan. Er staat nu voor een kleine $ 12 miljard aan schuld open waarop de terugbetalingstermijn 90 dagen of meer verstreken is. Hetzelfde beeld zien we ook in terug in de hypothekenhoek, het bedrag van problematische leningen steeg in het vierde kwartaal met 5,2% tot $ 56,7 miljard. De cijfers en vooral de snelle stijging van slechtlopende leningen geeft aan dat de consument kwetsbaar is en bij een oplopende rente zal dat zichtbaarder worden. Tot op heden maken banken zich nog niet al te druk over deze beweging. De absolute percentages van afschrijvingen zijn nog laag en behapbaar. Wij stellen dat dat deze trend zeker aandacht behoeft omdat de Amerikaanse consument de ruggengraat van het economische herstel is. Nogmaals; de Amerikaanse banenmarkt is daarachter de drijvende kracht.

National People's Congress gestart in China

Daarbij werd direct aangekondigd dat de economische groeidoelstelling voor 2018 op 6,5%. Dat niveau is nodig om iedereen tevreden te houden binnen het land en om de gewenste hervormingen door te voeren. Verder zal president Xi Jinping deze sessie benutten om zijn machtpositie te verstevigen. Op het economische vlak kregen we verder te horen dat het begrotingstekort zal uitkomen op 2,6% en dat de monetaire politiek neutraal blijft. Dus gas geven bij een wegzakkende groei en waar nodig bijremmen. Samengevat;  weinig veranderingen op het economische vlak tot op heden.    

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel